Mainos

Republikaanien vuoro olla valokeilassa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen käyntiin pyörähtävällä puoluekokouksella on edessään melkoisia haasteita. Huomenna Minneapolis-St.Paulissa Minnesotassa alkavassa kokouksessa sen on pystyttävä lyömään demokraattien aikaansaama mediamylläkkä.

Republikaanien kanssa mediahuomiosta kilpailee kuitenkin nyt Meksikonlahdella jylläävä hirmumyrsky Gustav. Se on muuttamassa puoluekokouksen luonteen ja aikataulun.

Presidentti George W. Bushin piti olla ensimmäisen kokouspäivän pääpuhuja, mutta hän joutuu jättämään kokouksen väliin myrskyn vuoksi. Myös varapresidentti Dick Cheney jää odottamaan Washingtoniin, mitä toimia myrsky vaatii. Bush esiintyy kokouksessa videolinkin välityksellä.

Myös Kalifornian kuvernöörin Arnold Schwarzeneggerinkin piti puhua huomenna, mutta hän on ollut varsin haluton saapumaan paikalle.

Kaiken lisäksi Irakin sodan vastustajatkin aikovat ottaa näkyvän roolin alueella, sillä paikalle on tulossa jopa 50 000 aktivistia.

Republikaanit ovat myös kaavailleet kokouksen muuttamista jättimäiseksi avustustenkeruukeskukseksi mikäli Gustavin tuhot ovat katastrofaaliset.

Kysymysmerkki Palin

Kokoustaan aloittavat republikaanit eivät välttämättä tikahdu suruunsa, kun Bush ei pääse paikalle, sillä hänen syvän epäsuosionsa on pelätty vaikuttavan presidenttiehdokas John McCainin voitonmahdollisuuksiin. Asiantuntijan mukaan tilanne ei ole kuitenkaan kovin vaarallinen McCainille.

-Äänestäjillä on tapana katsoa menneisyyttä ruusunpunaisten lasien läpi ja vaikka Bushin suosioluvut ovat alhaalla, ne antavat hänelle ehkä hieman liikkumavaraa kokouksessa. Erityisesti siksi, että hänen kautensa on päättymässä, arvioi Fordham University -oppilaitoksen politiikan ja vaalien tutkimuslaitoksen johtaja Costas Panagopoulos kanadalaisille tiedotusvälineille.

-Luultavasti paras asia, minkä Bush voi tehdä, on vihdoin myöntää, että hän on ehkä tehnyt menneisyydessä joitain virheitä, Panagopoulos sanoi.

McCainin varapresidenttivalinta, Alaskan nuori naiskuvernööri Sarah Palin, saa tilaisuudessa myös tulikasteensa. Hän joutuu vakuuttamaan sekä kokousedustajat että kaikki kokousta seuraavat politiikasta kiinnostuneet pätevyydestään tehtävään.

Kohusta huolimatta republikaanien on lähes mahdotonta lyödä demokraattien saamaa huomiota: tuoreiden tietojen mukaan Obaman hyväksymispuhetta seurasi Denverissä stadionilla 84 000 innokasta kannattajaa, lisäksi televisioiden ääressä istui ennätykselliset 38 miljoonaa katsojaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.