Remonttireiska pelasti miljoonateoksen

"Paratiisi - ihmisten, puiden, lintujen ja laivojen maa"

Maailman tunnetuimman itävaltalaistaiteilijan Friedensreich Hundertwasserin (1928–2000) seinämaalaus on pelastunut viime tingassa, kun sen oli vaarassa tuhoutua remontin yhteydessä. Isokokoisen teoksen nimi on "Paratiisi - ihmisten, puiden, lintujen ja laivojen maa".

Kolme metriä korkea ja viisi metriä leveä seinämaalaus oli newyorkilaisessa yksityistalossa, jonne oli tarkoitus tehdä iso remontti. Talon omistajat eivät olleet täysin selvillä huonoon kuntoon päässeen teoksen arvosta, eikä sen kalliiksi tuleva entisöinti kiinnostanut. Niinpä omistajat päättivät lahjoittaa seinämaalauksen talon sisäremonttia aloittelevalle remonttimiehelle, joka teoksen alkuperää selvitettyään ymmärsi lahjan arvon. Sen jälkeen Chris Muth -niminen remonttimies ei ole päästänyt saamaansa lahjaa silmistään. Hän nukkui ensimmäiset kolme yötä teoksen vieressä.

Miljoonien arvoinen seinämaalaus

Paratiisi -seinämaalauksen varovainen hinta-arvio on vähintään 1,6 miljoonaa euroa, mutta se nousisi todennäköisesti korkeammaksi taidehuutokaupassa. Ongelmana on kuitenkin teoksen suuritöinen entisöinti, joka maksaa maltaita.

Muth kertoi MTV3:n uutisille, että hän haluaisi lahjoittaa seinämaalauksen Yhdistyneille Kansakunnille. Sen pysyvä sijoituspaikka voisi olla YK:n päämaja New Yorkissa, mutta teos voisi myös kiertää näyttelyissä ympäri maailmaa, kaavailee Muth. Muthin perheen muut jäsenet, jotka ovat antaneet rahaa teoksesta tähän mennessä aiheutuneisiin kuluihin, ovat toista mieltä. He haluaisivat myydä arvoteoksen käypään hintaan. Tällä hetkellä suurimpana ongelmana on kuitenkin löytää jostain rahat seinämaalauksen entisöintiä varten. Muthilla on jo tiedossa alan ammattilainen useista ehdolla olleista.

Pari odottaa Wienin taidemuseossa

Hundertwasserin kotimaa Itävalta, on luonnollisesti kiinnostunut teoksen saamisesta Wienin taidemuseon kokoelmiin. Mahdollisuudet ovat tällä hetkellä kuitenkin taloudellisesti olemattomat, kertoi MTV3:n uutisille taideasiantuntija Andrea Fürst Hundertwasser -säätiöstä Wienistä. Wienin taidemuseossa on ennestään Hundertwasserin toinen seinämaalaus, "Ihmeellinen ilmavirta". Fürstin mielestä olisi erittäin tärkeää, että molemmat teokset saataisiin nähtäville samaan paikkaan, koska ne täydentävät toisiaan.

"Ihmeellinen ilmavirta" Wienin taidemuseo

Hundertwasser maalasi molemmat seinämaalaukset yhdessä ystävänsä, ranskalaisen taiteilijan René Brôn kanssa 1950-luvulla Ranskassa. Alkuperäisen työnjaon mukaan Brô teki seinämaalauksen piirrokset, ja Hundertwasser maalasi. Hundertwasser on kuitenkin jälkeenpäin kertonut, että molemmat sekä piirsivät että maalasivat.

Hundertwasser oli alaston performanssitaiteilija

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser, alunperin Friedrich Stowasser, oli monipuolinen taiteilija ja aikaansa edellä oleva kestävän kehityksen puolestapuhuja. Hundetwasserin rajoja rikkova taiteilijapersoona ja edistykselliset ajatukset ihmisen elinympäristöstä ja ympäristönsuojelusta saivat aikaan myös paljon kiistanalaisuutta.

Hundertwasser oli myös edistyksellinen performanssitaiteilija, joka ympäristöystävällisen kuivakäymälän etuja esitellessään saattoi ilmestyä paikalle alastomana.

Hundertwasser oli taidemaalari, kuvanveistäjä ja arkkitehti, joka ei kunnioittanut suoria viivoja ja rakasti kirkkaita värejä. Hänet tunnetaan parhaiten epäsäännöllisen muotoisista rakennuksistaan, jotka hän halusi suunnitella ympäröivään maisemaan sopiviksi. Hän tunsi erityistä lukkarinrakkautta halpojen vuokra-asuntojen suunnitteluun, joista tunnetuin on Wienissä sijaitseva Hundertwasserhaus.

Talo missä nukutaan puun alla

Hundertwasser-talon katolla kasvaa ruohoa.Talossa kasvaa myös pensaita ja puita, joiden oksat tunkeutuvat ulos ikkunoista. Hundertwasserin ajatuksena oli antaa puille ja pensaille takaisin niiltä talon rakennusvaihessa viety tila. Myös tontilla aiemmin olleesta talosta on jätetty yksi kulma osaksi Hundertwasserhausia, jotta kummitukset voisivat muuttaa vanhasta talosta uuteen.

Hundertwasserhaus Wienissä

Asuntojen lattiat on tarkoituksella tehty aaltoileviksi siksi, että taiteilijan mukaan "epätasainen lattia on musiikkia jaloille". Hundertwasser ei ottanut maksua rakennuksen suunnittelusta, koska hänen mielestään oli tärkeää estää jonkun rumiluksen pääsy tontille.

Kestävän kehityksen pioneeri

Hundertwasser oli arkkitehtina sitä mieltä, että asukkaiden kauneuskäsitysten on voitava näkyä rakennusten yleisilmeessä. Hän julisti jo puoli vuosisataa sitten asukkaiden "ikkunaoikeuden", jonka mukaan vuokratalojen asukkaiden pitää ylettyä käsivarren etäisyydelle ikkunasta voidakseen raaputtaa rappauksen pois ja maalata pitkällä pensselillä ulkoseinä haluamakseen. Hundertwasser piti tärkeänä, että asukkaan pitää pystyä erottumaan naapuristossa asuvasta kahlehditusta ja orjuutetusta tusinatyypistä. Hän oli myös sitä mieltä, että jokaisen kaupungissa asuvan velvollisuutena on istuttaa puu.

Hundertwasser vastusti kiivaasti nykyihmisen kiireistä ja tuhoavaa oravanpyörä -elämänmutoa, ja kannatti sen sijaan leppoisaa vegetoimista kasvien tapaan.

Lue myös:

    Uusimmat