Remonttimestarin vinkki: Näin säästät kotona vettä – ja rahaa!

Suomalaisissa kodeissa käytetään vuorokaudessa noin 155 litraa vettä, josta kolmannes on lämmintä käyttövettä. Vettä ja sen lämmittämiseen kuluvaa energiaa on kuitenkin helppo säästää esimerkiksi muuttamalla käyttötottumuksiaan.

Lämmintä vettä kuluu paljon erityisesti suihkussa (39 %) ja vessanpöntön huuhtelussa (26 %). Lisäksi käyttövettä kuluu pääasiassa keittiössä (22 %) ja pyykinpesussa (13 %). Arkikäytössä onkin järkevämpää ottaa pikainen suihku kuin kylpeä täyteen lasketussa ammeessa.

Myös erilaisilla hanavaihtoehdoilla voi vaikuttaa kulutetun veden määrään. Kannattaa valita hanavaihtoehto, joka kuluttaa vähemmän vettä niin, että käyttömukavuus kuitenkin pysyy samana. Termostaattihanasta saa aina sopivan lämpöistä vettä, sillä sitä ei tarvitse säätää joka kerta oikean lämpöiseksi ja näin hukkaan lasketun veden määrä vähenee.

On myös hyvä tarkistaa, että veden sekoittajat ovat kunnossa eivätkä tiputtele. Myös vessanpönttö saattaa itsekseen valuttaa vettä käyttöjen välillä, mikä saattaa nostaa vesilaskua vuositasolla jopa satoja euroja. Taloyhtiöissä kannattaa ottaa käyttöön huoneistokohtaiset vesimittarit, sillä niiden on todettu säästävän vettä jopa yli neljänneksen.

Lue lisää energiansäästämisestä osoitteesta:wwf.fi/remonttivinkit.

REMONTTIMESTARI MTV3 MAXilla perjantaisin.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja