Remontti rivitalossa käynnistyy

Purkutyöt sekä rakennusmateriaalien kierrätys ja uusiokäyttö

Joka Kodin Asuntomarkkinat alkaa kunnostaa 1970-luvun lopulla rakennettua rivitaloa, joka on ollut aikoinaan vuokrakäytössä. Se on tarkoitus kunnostaa vastaamaan tämän päivän tarpeita niin ulko- kuin sisäpuolelta. Tasakatto vaihdetaan nyt harjakatoksi ja julkisivut tulevat muuttumaan perusteellisesti.

Ennen tällaiseen remonttiin ryhtymistä on aina selvitettävä rakennusvalvontaviranomaisilta tarvittavat luvat ja teetettävä asialliset suunnitelmat. Rakennesuunnittelijaa tarvitaan varsinkin silloin, kun kajotaan kantaviin rakenteisiin ja myös LVI- ja sähkötöistä tulee olla asianmukaiset suunnitelmat ja luvat. Asbestikartoitus kannattaa teettää aina kun ollaan tekemisissä vähänkin vanhempien talojen kanssa, sillä sitä sisältävien rakenteiden purkaminen on aina luvanvaraista ja pitää teettää asiaan erikoistuneella yrityksellä. Tästä rakennuksesta asbestia ei löytynyt.

Purkutyö ja sen kulku on suunniteltava yhtä huolellisesti kuin mikä hyvänsä muukin rakentamiseen liittyvä työ - mitä puretaan ja missä järjestyksessä. Liialla kiireellä remontista saadaan helposti paljon aiottua isompi: on esimerkiksi muistettava aina seiniä tai koteloita rikottaessa ensin tarkistaa, onko takana sähkö- tai vesijohtoja. Putkimies on tilattava hyvissä ajoin paikalle, sillä yksi ensimmäisiä tehtäviä on hanojen irrottaminen ja vesijohdot on tulppautettava ammattimiehellä.

Myös naapureille on muistettava tiedottaa asiasta. Remontti on pyrittävä tekemään mahdollisimman nopeasti ja heille mahdollisimman vähän vaivaa ja häiriötä aiheuttaen. Tässähän asia ei ole niin tärkeä, sillä naapureita ei ole. Koko talo on tyhjänä.

Työkaluiksi käyvät pintapurkuhommissa yksinkertaiset välineet, timpurinsaha ja pieni purkurauta. Moottorisahaa parempi, oikein kätevä laite on akkukäyttöinen puukkosaha, joka ei pidä pahaa ääntä eikä päästä pakokaasuja. Jos sähköjä ei ole katkaistu, erilaisia sähkötyökaluja voi tietysti käyttää tarpeen mukaan. Tästä kohteesta ne oli katkaistu aivan kaiken varalta; vahinkoa ei pääse syntymään, vaikka jokin työkalu tämän ajoittain varsin ronskejakin otteita edellyttävän työn kuluessa johtoon osuisikin.

Karmit kiertoon

Kaikkea purkutyön yhteydessä ylimääräiseksi jäävää tavaraa ei kannata oikopäätä hylätä jätteeksi, vaan kannattaa miettiä sen kierrättämistä. Esimerkiksi netistä löytyy sivustoja, joille voi jättää ilmoituksen myytävästä tavarasta. Yksi tällainen on Rakennustiedon ja RAKLI:n ylläpitämä helppokäyttöinen ja tarvikeryhmittäin jaoteltu sivusto www.rakennusluuppi.fi. Se on maksuton ja vaatii rekisteröitymisen.

Vaikka täällä käyvätkin kauppaa yksittäiset henkilöt, kannattaa silti pyytää kuitti hankitusta tavarasta: kuka myynyt, mitä myynyt ja kuinka paljon on maksettu. Erityisesti uudisrakennustyömaalta yli jääneestä, uudesta tavarasta kannattaa myös kirjata tarkasti muistiin kaikki sen tiedot - valmistaja, tyyppi ja mikäli mahdollista, tuote-erä. Tällä tavalla oma huoltokirja pysyy ajan tasalla, mikä tulee aikanaan helpottamaan tulevia remontteja. Ennen ostamista on myös muistettava varmistaa, että tavarat ovat samaa tuoteperhettä jo mahdollisesti käytössä olevien tuotteiden kanssa

Jos ylimääräiseksi jääneitä tarpeita ei saa kaupaksi, ennen kaatopaikalle viemistä saattaa löytyä vielä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Helsingissä toimii Uusix-vertas.

"Meille voi tuoda tavaraa ilmaiseksi ja tarvittaessa voimme myös lähettää oman automme noutamaan sitä," kertoo Mika Pessala. "Lisäksi meillä on Kivikon Sortti-asemalla kierrätyskeskuksen kanssa yhteinen kontti, johon voi tuoda huonekaluja ja kierrätettäviä rakennusosia. Tuomme sen aika ajoin tänne, kunnostamme tavarat ja panemme myyntiin. Tavaran pitää olla siinä kunnossa, että voimme laittaa sen jälleenmyyntiin."

Tavara todella kiertää: halutuimpia ovat Pessalan mukaan keittiökaapit, altaat ja hanat sekä wc-istuimet. Kesämökkiläisten ja siirtolapuutarhaihmisten keskuudessa ovat suosittuja vanhat ikkunat, joista on rakennettu lukemattomia kasvihuoneita. Hinnat eivät päätä huimaa, sillä pyrkimyksenä on saada tavarat mahdollisimman nopeasti takaisin hyötykäyttöön.

Kierrätyksen lisäksi Uusix-verstaille voi tuoda tavaroitaan myös huollettavaksi ja kunnostettavaksi. Siellä toimivat niin fillari- kuin puu- ja metallipajat sekä huonekaluverhoomo. Eikä toiminta rajoitu vielä tähänkään, sillä siellä onnistuu jopa kokonaan uusien huonekalujen teettäminen tilaustyönä!

Lajittelu onnistuu vielä kaatopaikallakin

Rakennustarvikkeiden uudelleenkäytöllä vähennetään olennaisesti kaatopaikkojen kuormitusta. Joskus se ei kuitenkaan kerta kaikkiaan onnistu ja silloin on turvauduttava kaatopaikkaan. Sielläkin jätteen hyödyntämiseen saattaa olla vielä viimeinen mahdollisuus lajittelun avulla. Pääkaupunkiseudulla tällainen kaatopaikka on esimerkiksi Kivikon Sortti-asema. Sen toiminta perustuu lakisääteiseen velvollisuuteen huolehtia pääkaupunkiseudun jätteistä, kertoo ympäristösuunnittelija Minna Partti YTV:stä:

"Sortti-asemia on Kivikon lisäksi Konalassa ja Espoon Ämmässuolla. Ne on tarkoitettu pientuojille - siis tavallisille kansalaisille sekä pienyrityksille. Asemille voi tuoda sekajätettäkin mutta mieluiten sellaista, joka voidaan lajitella siellä hyötykäyttöön."

Asemilla on useita lavoja erilaisille jätteille. Täältä ne lähtevät jatkokäsittelyyn - metallit sulatettavaksi, puujätteestä tehdään pääsääntöisesti energiajätettä, sähkö- ja elektroniikkaromu purettavaksi sen jälkeen kun vaaralliset aineet on poistettu. Myös muovit lähtevät hyötykäyttöön.

Maksut vaihtelevat siitä riippuen, voidaanko jätettä hyödyntää ja onko se valmiiksi lajiteltu. Lajitellun ja hyödynnettävän jätteen tuominen maksaa 5 euroa/henkilöauto tai 12,50/pakettiauto tai peräkärry; hyödynnettäväksi kelpaamattoman kohdalla maksut ovat kaksinkertaiset. Joistain tavaroista ei tarvitse maksaa mitään: sellaisia ovat mm. metallit, paperi ja kartonki sekä sellaiset ongelmajätteet. Monien hintaan on jo kaupassa sisällytetty tuottajavastuun piiriin kuuluva kierrätysmaksu; sellaisia ovat muun muassa kylmälaitteet ja erilainen kodin elektroniikka. Sortti-asemilla on oma paikkansa kotitalouden ongelmajätteille, joista yleisimpiä ovat loisteputket, paristot sekä erilaiset kemikaalit ja maalit.

Sortti-asemat vastaanottavat hyöty- sekä ongelma- ja puutarhajätettä arkisin klo 7-21.

  • Hyödynnettävää jätettä ovat:
  • puu, painekyllästetty puu, puutarhajäte, risut - puhdas pahvi, kartonki, paperi - väritön ja värillinen pakkauslasi - metalli - sähkö- ja elektroniikkaromu.
  • henkilöauto 5 euroa
  • peräkärry tai pakettiauto 12,50 euroa
  • puutarhajäte 5 euroa/kuorma
  • Hyödynnettäväksi kelpaamaton jäte:
  • sekajäte ja lajittelemattomat hyötyjätteet
  • henkilöauto 10 euroa peräkärry tai pakettiauto 25 euroa
  • Maksuton jäte:
  • kotitalouksien ongelmajäte - metalliromu - pahvi, paperi, kartonki - pakkauslasi - painekyllästetty puu

(JKA 15.1.2006)

Lue myös:

    Uusimmat