Mainos

Rekrytointiongelmat lisääntyneet

Pulaa on ollut erityisesti muun muassa hitsaajista, sairaanhoitajista, perushoitajista, tarjoilijoista ja ajoneuvoyhdistelmäkuljettajista. Ongelmia aiheuttivat myös muun muassa työnhakijoiden riittämätön koulutus ja työkokemus.

Ongelmat avointen työpaikkojen täyttämisessä ovat yhä lisääntyneet.

Työvoimatoimistoissa tammikuussa auki olleissa paikoissa rekrytointiongelmia oli yli 2800 paikan täyttämisessä, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli runsaat 2000. Työministeriön tänään julkaiseman raportin mukaan ongelmat koskivat noin neljää prosenttia paikoista.

Rekrytointiongelmia oli eniten teollisen työn ammattiryhmässä, jossa jo lähes 900 paikan täytössä oli vaikeuksia. Syytä voi osin hakea hyvästä talouskehityksestä - kysyntävetoiset alat ovat vaikeuksissa.

- Varsinkin metalli- ja erityisesti meriteollisuudessa kysyntä on ollut kova ja konepajoissa sitä kautta myös, sanoo erikoissuunnittelija Hanna Hämäläinen työministeriöstä.

Pulaa oli erityisesti hitsaajista. Ongelmallisimpien ammattien joukkoon kuuluivat metalliteollisuudesta myös koneistaja ja levyseppä. Sairaanhoitajien ja perushoitajien, tarjoilijoiden ja ajoneuvoyhdistelmäkuljettajien ammattien rekrytointiongelmat vaikeutuivat niin ikään aiemmasta.

Rakentamisessa ongelmapaikkoja oli lähes yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Kaupallisen työn rekrytointipulmat sen sijaan vähentyivät selvästi.

Koulutettu työvoima ei riitä

Neljännes kaikista ongelmista johtui työvoiman vähyydestä. Ongelmia aiheuttivat myös muun muassa työnhakijan riittämätön koulutus, työkokemus ja henkilökohtaisten ominaisuuksien sopimattomuus.

Ikääntyvien työntekijöiden osaamistaso ei aina vastaa nykyvaatimuksia, ja esimerkiksi metallialalla on myös niukkuutta opiskelijoista.

- Rakennusalan puolella tilanne on kääntynyt jo parempaan suuntaan, eli oppilaitoksiin aletaan saada paremmin opiskelijoita, Hämäläinen kertoo.

Terveydenhuoltoalalla rekrytointiongelmat ovat jatkuneet jo pitkään, ja suurten ikäluokkien eläköityminen pahentanee tilannetta. Ikärakenteen muuttuminen yhdistettynä kysyntään ei kaiken kaikkiaan ole helppo yhtälö.

- Työn tuottavuutta kohottamalla voidaan jossain määrin vastata tähän tilanteeseen, mutta joka tapauksessa tarvitaan määrällisestikin uutta työvoimaa, Hämäläinen arvioi.

Putkiasentajille kysyntää

Talotekniikkaliitto kertoi tänään, että työvoimapula piinaa Uudellamaalla toimivia talotekniikkaurakoitsijoita. Talotekniikkaliiton toimitusjohtajan Jari Syrjälän mukaan pulaa on erityisesti työnjohdosta. Myös osaavista putkiasentajista kilpaillaan yritysten kesken.

Talotekniikkaliiton huhtikuussa tekemään suhdannekyselyyn vastanneista yrityksistä puolet piti työvoiman saatavuutta huonona ja 40 prosenttia tyydyttävänä.

- Hyvä kysymys tässä tilanteessa on se, mistä ammattilaiset löytyvät. Vaarana on kollegayritykseltä ostamisen kierre, joka on tuhoisaa koko alalle, Syrjälä varoitti liiton tiedotteessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.