Mainos

Rekkaneuvottelut alkoivat taas Ranskassa

Ranskalaiset rekka-autonkuljettajat ja työnantajat neuvottelivat tänään keinoista kolmatta päivää jatkuvan rekkalakon lopettamiseksi. Ensimmäisen puolitoista tuntia kestäneen istunnon jälkeen neuvotteluilmapiiriä luonnehdittiin toiveikkaaksi. Samaan aikaan lakko johti kuitenkin rajuun yhteenottoon, jossa yksi ihminen loukkaantui vakavasti.

Lakko alkoi tänään myös vaikuttaa laajemmin tavallisten ihmisten elämään. Bensiini uhkasi loppua useilla paikkakunnilla, ja kaupoissa alkoi hamstraus.

Lakkoneuvotteluissa oli tänään mukana kuljetusalan suurin työnantajaliitto UFT, joka suostui palaamaan neuvottelupöytään Ranskan hallituksen painostuksen jälkeen.

Yhdelle vakavia vammoja

Toiveikasta ilmapiiriä heikensi kuitenkin Marseillen lähellä sattunut yhteenotto lakkolaisten ja lakon ulkopuolella olevien kuorma-autonkuljettajien kanssa. Kymmenkunta baseball-mailoin ja rautakangin aseistautunutta ja naamioitunutta miestä hyökkäsi varhain tänään tiesulkua miehittävien rekkakuskien kimppuun.

Kolme lakkovahtia sai vammoja, ja hyökkääjät pääsivät pakenemaan. Yksi loukkaantuneista sai kallovamman, ja hänen tilansa on vakava. Myöhemmin hyökkääjien kerrottiin olevan lakon ulkopuolella olevia kuljettajia.

Tänään lakkolaiset sulkivat myös yhden Pariisin kehäteistä puoleksitoista tunniksi.

UFT:n mukanaolo rohkaisevaa

UFT:n mukaantuloa pidetään joka tapauksessa ensimmäisenä rohkaisevana merkkinä lakon päättymisestä. UFT vetäytyi neuvotteluista viime viikon perjantaina. Työnantajien keskusjärjestö on sanonut toivovansa, että ratkaisu kiistassa saataisiin aikaan viikonloppuun mennessä.

Euroopan unioni väläytteli jo eilen oikeustoimia, jos Ranska ei pysty takaamaan tuotteiden ja ihmisten vapaata liikkumista. Tänään EU:n komissio sanoi kuitenkin, että Ranskan hallitus on tehnyt voitavansa varmistaakseen tavaroiden ja ihmisten vapaan liikkumisen lakon aikana.

Sunnuntaista saakka lakossa on ollut noin 350 000 kuljetusalan ammattilaista ja he ovat pystyttäneet tähän mennessä jo yli 170 tiesulkua eri puolille maata. Sulut ovat aiheuttaneet valtavia ruuhkia ja pysäyttäneet myös ulkomaisten rekkojen liikkumisen Ranskassa.

Lakkolaiset vaativat parempaa palkkaa ja parannuksia työoloihin, sillä heidän mukaansa työnantajat eivät ole pitäneet vuosi sitten järjestetyn lakon jälkeen antamiaan lupauksia. Keski-Ranskassa työnantajat varoittivat, että yritykset joutuvat lomauttamaan väkeään, jos tavarantoimitukset myöhästyvät lakon takia.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.