Mainos

Rekisteröimättömän moskeijan töhriminen ei rikkonut uskonrauhaa

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan kajaanilaisen moskeijan töhriminen ei ollut uskonrauhan rikkomista, koska Kainuun islamilaista yhdyskuntaa ei ollut rekisteröity uskonnolliseksi yhdyskunnaksi.

Moskeijan ovea ja ikkunaa töhrittiin naudan verellä kesällä 2006. Kajaanin käräjäoikeus tuomitsi neljä miestä ja yhden naiseen uskonrauhan rikkomisesta ja vahingonteosta sakkoihin.

Jo käräjäoikeudessa töhrijöiden puolustus esitti, että uskonrauhan rikkominen voi koskea vain Suomessa rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia.

Käräjäoikeuden mukaan rekisteröimättömyys ei voi johtaa siihen, että teon ei voitaisi katsoa täyttävän uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkistöä.

Hovioikeus puolestaan totesi, että rangaistussäännöksen ulottuvuutta ei voi laajentaa käräjäoikeuden tavoin. Syylliseksi saa katsoa vain sellaisen teon perusteella, joka tekohetkellä on laissa nimenomaan säädetty rangaistavaksi.

Hovioikeuden mukaan varsinaiseen vahingontekoon syyllistyi vain 33-vuotias mies. Kolme muuta nuorempaa miestä tuomittiin yllytyksestä tekoon ja nainen avuannosta. Kaikkien sakot alenivat noin kolmanneksen. Heidän ei myöskään tarvitse korvata islamilaisen yhdyskunnan perustajajäsenten oikeuskuluja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.