Mainos

Rekankuljettajia koulutetaan pian miljoonan euron simulaattorilla

Kuljetusala etsii uusia keinoja houkutella nuoria ratin taakse. Alalle ei kouluttaudu nykyisin riittävästi väkeä, jotta vuotuinen neljän tuhannen kuljettajan tarve saataisiin täytettyä. Koulutukseen haetaan nyt vetovoimaa Itäsuomalaisten ammattioppilatosten käyttöön tulevasta rekkasimulaattorista.

Rekkasimulaattorissa on oikeanoloinen ohjaamo hallintalaitteineen ja mittareineen. Näkymät ikkunoihin ja peileihin tuotetaan tietokoneella ja ohjaamo heilahtelee kuvitelluissa kuopissa ja mutkissa. Puoliperävaunuun sijoitettu simulaattori opetustiloineen voidaan ajaa sinne, missä koulutusta kulloinkin halutaan antaa.

-Tämä ei korvaa oikeata ajoneuvoa, mutta täydentää sitä. Lisäksi on huomioitava, että tällä voidaan tehdä sellaisia ajoharjoituksia mitä ei voida tehdä oikeassa liikenteessä raskailla yhdistelmillä, toteaa projektipäällikkö Ossi Malhonen Etelä-Savon ammattiopistosta.

Kuljetusalan ammattipätevyyden saavuttamiseen kuluu nuorisoasteen koulutuksessa kolmisen vuotta. Ajoharjoittelusta viidennes voidaan suorittaa simulaattorilla. Lisäksi sitä voidaan käyttää vanhempien kuljettajien täydennyskoulutukseen.

Itäsuomalaisten ammattioppilaistosten käyttöön tuleva rekkasimulaattori maksaa miljoona euroa. Se on tuotettu suomalaisin voimin EU:n tuella. Laitteessa voidaan simuloida 12 erilasta ajoneuvoa erilaisin kuormauksin, erilaisilla keleillä - aamuhämärästä yön pimeyteen.

Liikkuva rekkasimulaattori on kaikkien kiinnostuneiden tutustuttavissa Helsingin Kamppissa myös huomenna.

Katso Marko Tammen juttu (Seitsemän uutiset 4.10.2011)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.