Mainos

Reinin naisystävästä kirjoittaneille sakkoja

Helsingin hovioikeus on tuominnut edesmenneen valtakunnansovittelijan Jorma Reinin naisystävästä kirjoittaneet Seuran, Hymyn ja Nykypostin toimittajat ja päätoimittajat päiväsakkoihin ja maksamaan korvauksia naiselle.

Hovioikeuden päätös kumoaa Espoon käräjäoikeuden ratkaisun, jossa syytteet hylättiin.

Hovioikeus tuomitsi juttujen kirjoittajat ja päätoimittajat kunkin maksamaan 20 päiväsakkoa. Lisäksi Yhtyneisiin Kuvalehtiin kuuluvat kolme lehteä joutuvat maksamaan naiselle henkisistä kärsimyksistä yhteensä 13 000 euroa korvauksia. Viivästyskorkoa summalle on kertynyt vuodesta 1997. Maksettavaksi tulevat myös oikeudenkäyntikulut.

Nainen vaati vastaajilta oikeudessa miljoonien markkojen korvauksia yksityiselämän loukkaamisesta. Lehdet kertoivat Reinin ja naisen kotipiirissä tapahtuneesta kiivaasta yhteenotosta joulukuussa 1996. Myöhemmin naisystävä mainittiin myös nimeltä. Seurassa ja Hymyssä tämä tapahtui tammikuussa, Nykypostissa maaliskuussa.

Yhteensä 47 000 euroa korvauksia

Yhteensä Reinin entinen naisystävä on saanut tiedotusvälineiltä jo 47 000 euroa korvauksia nimensä ja kuvansa julkaisemisesta.

Korkein oikeus määräsi viime kesänä MTV3:n Hyvät, pahat ja rumat -ohjelman tuottaneen Broadcastersin maksamaan naiselle 8 000 euron kärsimyskorvaukset. Ohjelman juontanut Neil Hardwick oli maininnut naisen nimeltä haastatellessaan Reiniä.

Vantaan käräjäoikeus lisäsi pottia marraskuussa määräämällä Iltalehden maksamaan naiselle 10 000 euroa ja 7 päivää -lehden 16 000 euroa korvauksia. Lehdet olivat maininneet naisen selostaessaan oikeudenkäyntiä, jossa Reini tuomittiin ehdolliseen vankeuteen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Nainen sai samassa oikeudenkäynnissä sakkoja joulukuisessa välikohtauksessa tehdystä pahoinpitelystä.

Tuomioistuimet eivät ole pitäneet naisen tuomiota riittävänä perusteena nimen julkaisemiselle. Perusteeksi ei ole riittänyt myöskään se, että nainen kuului julkisessa virassa toimineen henkilön lähipiiriin.

Oikeudessa suljetut ovet

Oikeudenkäynnit on pidetty naisen vaatimuksesta suljetuin ovin ja oikeudenkäyntiaineistot määrätty salaisiksi kymmeneksi vuodeksi. Helsingin hovioikeus perusteli suljettuja ovia sillä, että oikeudenkäynnissä oli kyse julkisuuslaissa tarkoitetusta erityisen arkaluontoisesta henkilön yksityiselämään liittyvästä seikasta.

Vastaajat olivat vastustaneet salaamista sillä perusteella, että se on ristiriidassa oikeudenkäynnin julkisuutta koskevan periaatteen ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa.

Määräämistään kärsimyskorvauksista hovioikeus kohdensi Hymylle ja Seuralle molemmille 5 000 euroa ja Nykypostille 3 000 euroa. Korvaussummien perusteella se ei lähtenyt samalle linjalle kuin Vantaan käräjäoikeus, jonka mukaan lehtien on maksettava loukkauksista enemmän kuin television, koska painetut tiedot jäävät paremmin tietoon kuin tv-lähetyksissä mainitut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.