Mainos

Reinfeldt yllätti ministerilistallaan

Ruotsin pääministeri on tänään esitellyt hallituksensa kokoonpanoa ja ohjelmaa valtiopäivillä Tukholmassa.

Ruotsin uuteen pääministeri Fredrik Reinfeldtin johtamaan hallitukseen tulee 22 ministeriä, joista kymmenen on naisia.

Kaikista ministeripaikoista kymmenen menee kokoomukselle. Pääministerin lisäksi puolue sai ns. painavat ministerisalkut; ulkoministerin, valtiovarainministerin ja oikeusministerin.

Uudeksi ulkoministeriksi nousee maltillisen kokoomuksen veteraanipoliitikko Carl Bildt. Valtiovarainministeriksi tulee Anders Borg ja oikeusministeriksi nousee Beatrice Ask. Saman puolueen Mikael Odenberg nousee puolustusministeriksi.

Keskustapuolueelle tuli neljä salkkua, samoin kansanpuolueelle. Kansanpuolueen puheenjohtaja Lars Leijonborg sai hoitaakseen suosikkialueensa opetuksen ja koulutuksen.

Naisista keskustan puoluejohtaja Maud Olofsson toimii hallituksessa sekä varapääministerinä että elinkeinoministerinä.

Hallituksen nuorin ministeri on 32-vuotias kokoomuksen Tobias Billström, joka hoitaa siirtolaisuusasioita. Vanhimman ministerin tittelin jakavat 59-vuotiaat Cristina Husmark Pehrsson (kokoomus) ja Mats Odell (kristillisdemokraatti). Pehrsson hoitaa sosiaalivakuutuskysymyksiä. Odellista tuli kunta- ja finanssimarkkinaministeri.

Ministerilistan suurimmat yllätykset olivat Ruotsin ensimmäinen musta tasa-arvoministeri Nyamko Sabuni ja ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen ministeri, ympäristöministeri Andreas Carlgren.

Ministerien keski-ikä on 47 vuotta.

Hallitus pyrkii nostamaan työllisyyttä

Ruotsin uusi hallitus pyrkii työttömyyden alentamisen sijasta nostamaan työllisyyttä ja luomaan uusia työpaikkoja yrittäjyyttä suosimalla.

- Koko Ruotsin voimavarat otetaan käyttöön. Haluamme olla koko Ruotsin hallitus ja haluamme uudistaa politiikkaa niin, että aiempaa useampi voi osallistua työhön ja Ruotsin rakentamiseen, tuore pääministeri kiteytti hallitusohjelmassaan uuden porvarillisen hallituksen politiikkaa.

Reinfeldtin esittelemä hallitusjulistus oli kaikissa pääkohdissaan täysin sama kuin vaaliohjelma, jonka neljä porvarillista puoluetta esitteli yhdessä elokuussa. Hallitusohjelmassa ei esitetä mitään suuria linjamuutoksia Ruotsin hyvinvointijärjestelmään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.