Mainos

Reinfeldt: Ruotsi menee Natoon vain tasatahdissa Suomen kanssa

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt vakuutti tänään Tukholmassa että maa ei menisi läntisen puolustusliiton Naton jäseneksi keskustelematta asiasta Suomen kanssa.

- Emme voisi toimia siihen suuntaan ilman täydellistä tasatahtia Suomen kanssa, Reinfeldt sanoi medialle pohjoismaiden pääministeritapaamisen jälkeen.

Pääministeri Jyrki Katainen hyrisi tyytyväisyyttään Reinfeldtin lausunnon jälkeen, mutta ei ollut yllättynyt. Kataisen mukaan yhteistyö jäsenyyskymyksessä myös Suomen osalta olisi Ruotsin suuntaan saumatonta.

- Jos jonakin päivänä Suomen jäsenyys Natossa tulisi ajankohtaiseksi niin olisi varmaan kaikki syy harkita sitä yhdessä Ruotsin kanssa. Tietysti jokainen maa tekee itsenäiset ratkaisunsa sen pohjalta minkä turvalliseksi katsoo, Katainen pohti MTV3:n haastattelussa.

Nato-kannatus kasvussa Ruotsissa

Kysymys ajankohtaistui tänään Svenska Dagbladet-lehden julkaistua gallupin ruotsalaisten kasvavasta Nato-kannatuksesta. Yleiseen mielipiteeseen ovat vaikuttaneet Venäjän ilmasotaharjoitukset Gotlannin pohjoispuolella pääsiäispyhinä.

Ruotsin ilmavoimat eivät saaneet Gripenhävittäjiä liikkeelle, koska pilotit olivat pääsiäislomalla. Svenska Dagbladetin mittauksen mukaan Ruotsin Natojäsenyyttä kannattaa nyt kolmannes ruotsalaisista eli yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt ei sinänsä vastusta ajatusta Ruotsin Nato-jäsenyydestä, mutta pitää tuoreita kannatuslukuja edelleen aivan liian pieninä. Jäsenyydelle pitäisi olla vielä laajempi tuki valtiopäivillä - porvarillisten hallituspuolueiden lisäksi myös ainakin sosialidemokraateilta.

"Ruotsi on Naton vapaamatkustaja"

Reinfeldtin mukaan Ruotsi tekee jo nyt hyvää yhteistyötä Naton kanssa. Arvostelijoiden mielestä Ruotsi on antanut puolustuvoimien tietoisesti heikentyä, jolloin siitä on tullut käytännössä Naton vapaamatkustaja, joka luottaa läntisen puolustusliiton apuun jos maa joutuisi ulkoisen hyökkäyksen kohteeksi.

Pääministeri Katainen ei jaksa uskoa että Ruotsi lupauksistaan huolimatta ryhtyisi sooloilemaan Nato-jäsenyyden suuntaan.

Katainen peräänkuuluttaa kuitenkin keskustelua jäsenyyden tiimoilta. - Se ei ole ajankohtainen ainakaan tällä vaalikaudella, mutta tulevaisuudesta ei tietysti kukaan osaa sanoa. Olisi tietysti hyvä että keskustelisimme asiasta avoimesti Suomessa, jotta kaikki tietäisivät mistä on kysymys, Katainen sanoi Tukholmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.