Mainos

Reinfeldt puolustaa sananvapautta Muhammed-kiistassa

Kohu sai alkunsa taitelija Lars Vilksin piirroksen julkaisusta. Taiteilijan kuvassa profeetta Muhammed on koiran hahmossa.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt on asettunut puolustamaan sananvapautta sen jälkeen kun Iranin lisäksi myös Pakistan oli arvostellut Ruotsissa julkaistuja pilapiirroksia profeetta Muhammedista.

Karachissa mielenosoittajien joukko poltti Reinfeldtia esittävän nuken. Lahoressa väkijoukko poltti Ruotsin lippuja ja kantoi kylttejä, joissa luki "Alas Ruotsi".

Myös 57:ää muslimimaata edustava järjestö OIC on tuominnut ruotsalaislehdissä julkaistut kuvat.

Pääministeriltä kysyttiin, uskooko hän Ruotsia odottavan samankaltaisen prosessin kuin Tanskaa viime vuonna.

- Olemme olleet hyvin tarkkoja siitä, että Ruotsin on oltava maa jossa muslimit ja kristityt, ne jotka uskovat Jumalaan ja ne jotka eivät usko, voivat elää rinta rinnan ja toisiaan kunnioittaen. Mielestämme olemme päässeet pitkälle tässä asiassa. Olen vastuussa siitä, että tämä kehitys jatkuu, hän vastasi.

- Samanaikaisesti olemme valmiita puolustamaan perustuslain mukaista sananvapautta, jonka mukaan me emme tee poliittisia päätöksiä siitä mitä lehdet kirjoittavat. Minä puolustan tätä järjestelmää, Reinfeldt sanoi.

Pääministeri ei arvaillut, mitä Ruotsi tekee, jos esimerkiksi OIC jatkaa arvosteluaan.

Kolmisensataa ihmistä osoitti Örebrossa mieltään Nerikes Allehanda -lehteä vastaan. Lehti on useiden muiden tavoin julkaissut taitelija Lars Vilksin piirroksen, jossa profeetta Muhammed on koiran hahmossa.

Vilk kertoi saaneensa useita tappouhkauksia piirroksen vuoksi. Hänen piirsi profeetan Ruotsissa suureen suosioon nousseiden ns. liikenneympyräkoirien näköiseksi. Liikenneympyröihin alkoi ilmestyä vajaa vuosi sitten koirahahmoja, jotka oli yleensä tehty vanerista.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.