Reinfeldt nousemassa Ruotsin pääministeriksi

Fredrik Reinfeldtin johtama porvariallianssi on voittanut Ruotsin valtiopäivävaalit. Kymmenen vuotta pääministerinä istunut Göran Persson jättää sosiaalidemokraattien johdon vaalitappion vuoksi.

Porvaripuolueiden liittouma on voittanut Ruotsin vaalit. Kun kaikki äänet on laskettu, porvarillinen allianssi on saanut 48,1 prosenttia äänistä. Sosiaalidemokraattien johtama vasemmisto joutui tyytymään 46,2 prosentin kannatukseen. Porvarit olivat saamassa parlamenttipaikoista 178 ja punavihreät 171.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Fredrik Reinfeldt julistautui myöhään eilisiltana vaalien voittajaksi. Oppositiojohtaja antoi lausuntonsa, kun porvarillinen allianssi oli ääntenlaskun loppusuoralla lyömässä vasemmiston.

- Ruotsin kansa on äänestänyt porvariallianssin ja uuden hallituksen puolesta, julisti allianssin yhteinen pääministeriehdokas Reinfeldt riemuitseville kannattajilleen vaalivalvojaisissa.

- Lähdimme vaaleihin uudistuneena kokoomuksena ja olemme voittaneet uudistuneena kokoomuksena, Reinfeldt jatkoi.

Reinfeldt lupasi puolueensa hallitsevan Ruotsia yhdessä liittolaispuolueidensa kanssa uudistuneina. Reinfeldt tähdensi, että vaalitulos oli porvarillisen puolueen paras aikoihin ja ylipäänsä koko Ruotsin historian paras.

Göran Persson

Persson jättää puoluejohdon maaliskuussa

10 vuotta Ruotsin pääministerinä istunut Göran Persson on myöntänyt keskusta-vasemmiston vaalitappion.

Samalla Persson ilmoitti jättävänsä puoluejohtajan tehtävät maaliskuussa, jolloin sosiaalidemokraatit kokoontuvat ylimääräiseen puoluekokoukseen.

Hallituksensa virallisen eronpyynnön Persson jätti tänään.

Perssonin hallitus jatkaa kuitenkin toimitusministeriönä vielä parin viikon ajan. Uuden hallituksen odotetaan astuvan virkaan 6. lokakuuta.

Valtiopäivien puhemies Björn von Sydow kutsuu todennäköisesti jo tänään puoluejohtajat koolle ja pyytää Reinfeldtiä tunnustelemaan maaperää porvarihallituksen muodostamiselle.

Myös Suomen pääministeri Erkki Tuomioja uskoo, että osasyy Ruotsin sosiaalidemokraattien vaalitappioon oli puolueen kesken jäänyt sukupolvenvaihdos, joka henkilöityi juuri Perssoniin.

- Tässä nähdään tuo Annan Lindhin traagisen murhan vaikutus. Uskon, että jos hän olisi ollut puoluejohtaja - ja hän varmasti olisi ollut sitä - tuloskin olisi toisenlainen. Persson joutui jatkamaan, ja kaikki ovat nähneet hänen elekielestään, että ei hän enää oikeastaan sitä halua, Tuomioja summaa.

Lehdet selittivät Ruotsin vaalitulosta Perssonilla ja työttömyydellä

Porvareiden valttikortteja Ruotsin vaaleissa olivat liittouman selkeä hallitusohjelma ja - väistyvä pääministeri Göran Persson. Porvarit kampanjoivat, että vallanvaihto tekisi hyvää demokratialle. Persson koettiin liian hallitsevaksi, pohditaan Dagens Nyheterin pääkirjoituksessa.

- Pitkäaikainen vallassaolo muuttaa ihmisiä ja vahvistaa heidän huonoja puoliaan. Johtajuus menettää samalla avoimuuttaan sekä dynamiikkaansa, lehdessä arvioidaan.

Sosiaalidemokraattien ja erityisesti Perssonin kompastuskivenä pidetään myös kyvyttömyyttä nujertaa työttömyyttä. Sitoutumattoman Dagens Nyheterin mukaan Persson teki virheen, kun hän yritti häivyttää työttömyyttä ja sen aiheuttamia ongelmia.

Svenska Dagbladetin mukaan sosiaalidemokraateilla on edessään "vaativa itsetutkiskelu ja identiteetin etsintä". Riippumaton mutta maltillista kokoomusta lähellä oleva lehti moitti demareita yliolkaisuudesta varsinkin työllisyyden parantamisessa.

- Äänestäjät pitivät kokoomusjohtajan selkeästä keskittymisestä työpaikkoihin.

Lehdet hämmästelevät porvariallianssin ennennäkemätöntä yhteistyötä, joka jatkui vaikeuksienkin aikana saumattomana. Yhtä erikoista oli se, että istuva demarihallitus hävisi, vaikka talous on kunnossa.

- Allianssi näytti itselleen ja äänestäjille, ettei sosiaalidemokraattinen valta-asema perustu luonnonlakiin, Dagens Nyheter totesi.

Riippumaton sosiaalidemokraattinen Aftonbladet selittää porvareiden menestystä sillä, että keskusta-oikeistolaiset puolueet yrittivät näyttää sosiaalidemokraattien kaltaisilta. Lehti muistuttaa tulevan pääministerin Fredrik Reinfeldtin tunnustaneen ruotsalaisen hyvinvointimallin ja puolustaneen työehtosopimuksia.

"Ruotsin porvarit vetosivat tuoreella yhtenäisyydellään"

Sosiaalidemokraatit olivat vallassa kaksitoista vuotta ja Göran Persson pääministerinä kymmenen vuotta. Se on pitkä aika, toteaa professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta.

- Kun jokin puolue hallitsee näin kauan, sillä on seurauksia. Sosiaalidemokraattien mielestä työttömyys sekä siihen liittyvät asiat on hoidettu ja talous käy täysillä, Sundberg sanoi puhelimitse STT:lle.

Persson tyrmistytti myös kartanon rakentamisella lähelle Tukholmaa.

- Se oli vaikeaa monelle sosiaalidemokraatille. Kuilu eliitin ja tavallisen työväestön välillä on niin suuri, Sundberg pohtii.

Porvarit onnistuivat taas luomaan yhteisen vaaliohjelman, jota pidettiin uskottavana vaihtoehtona sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitukselle.

Sundberg muistuttaa, että vaikka urkintaskandaalissa ryvettynyt kansanpuolue menetti ääniä, ne pysyivät liittouman sisällä. Kansanpuolueen entiset tukijat kannattivat varsinkin Fredrik Reinfeldtin maltillista kokoomusta.

- Reinfeldtilla oli ihmisläheinen ja sosiaaliliberaalinen linja, jossa painottuivat työ-, koulu- ja perheasiat. Se on selvä pesäero perinteiseen konservatiiviseen politiikkaan.

Reinfeldt saa johdettavakseen enemmistöhallituksen, jollaista ei ole ollut Ruotsissa vuosikymmeniin. Sundberg uskoo, että enemmistöasema voi edelleen lähentää porvaripuolueita.

- Enemmistöhallitus antaa täysin toisenlaiset mahdollisuudet ajaa politiikkaa. Se on vahvistava asia.

Sundberg pitää EU-komissaari Margot Wallströmiä yhtenä mahdollisena sosiaalidemokraattien johtajaehdokkaana. Puolueessa on myös muita, varsinkin naisia, jotka saattavat olla kiinnostuneita Perssonin paikasta

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat