Mainos

Reinfeldt esittelee hallituksensa

Ruotsin kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldt esittelee hallituksensa ohjelman ja ministerit aamupäivällä.

Valtiopäivät antoi tukensa Reinfeldtin hallitukselle eilen.Reinfeldtin hallitus on ensimmäinen porvarillinen hallitus Ruotsissa 15 vuoteen ja ensimmäisen enemmistöhallitus sitten vuoden 1982.

Ruotsin uusi pääministeri Fredrik Reinfeldt esittelee maan uuden hallituksen ja sen hallitusohjelman noin kello kymmeneltä Suomen aikaa. Porvarihallituksen ohjelma on tiukan vaalitaistelun jälkeen suurimman mielenkiinnon kohteena, erityisesti ruotsalaisia kiinnostavat uuden hallituksen lääkkeet työttömyyteen ja veroihin.

Eilen virallisesti pääministeriksi nimitetyn, kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldtin todellinen tulikaste on tänä aamuna, kun hän astuu valtiopäivien puhujapönttöön esitelläkseen uuden enemmistöhallituksensa ministerit ja hallitusohjelman.

Yllättävää ja aiemmasta poikkeavaa on, ettei mahdollisista ministereistä ja uuden hallituksen ohjelmasta ole vuotanut käytännössä mitään tietoja uutta pääministeriä tiukasti ympäröivän median korviin.

Neljän puolueen yhteistyötä

Porvaririntama voitti vaalit pitkälti neljän puolueen hyvän yhteistyön ansiosta. Ainoa vihje uuden pääministerin sanomana liittyykin tähän yhteistyöhön, hallituksesta ja sen ohjelmasta tulee sellainen että neljän porvaripuolueen yhteistyö tiivistyy entisestään.

Käytännössä se tarkoittaa tärkeitä ministerisalkkuja myös Keskustalle, Kristillisdemokraateille ja Kansanpuolueelle. Uuden hallituksen salkuista noin puolet menee Kokoomukselle, muut puolueet saavat neljä salkkua kukin. Ruotsin uuteen neljän puolueen porvarihallitukseen tulee 20-24 ministeriä.

Myös sosialidemokraattien ja ammattiyhdistysliikkeen suuntaan Reinfeldt ojentaa avoimesti kättä, demarien kanssa porvarit haluaisivat tehdä laajan energiapoliittisen sopimuksen, ay-liikkeen yhteistyöhaluja tarvitaan edessä oleviin työelämän uudistuksiin.

Oppositioon nyt joukkonsa johdattava Göran Persson jaksaa yhä ylistää oman hallituksensa saavutuksia ja on sitä mieltä, että porvarihallitus saa aloittaa työnsä valmiiksi katetusta pöydästä.

Tanskalaisen Jyllands-Posten-lehden verkkosivujen mukaan Ruotsin ulkoministeriksi olisi nousemassa veteraanipolitiikko Carl Bildt. Ruotsalainen Expressen puolestaan kirjoittaa, että opetusministeriksi nimitettäisiin kansanpuolueen Lars Leijonborg ja valtiovarainministeriksi kokoomuksen Mikael Odenberg.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.