Mainos

Reilun kaupan reiluudesta kiistellään

Kirkko patistaa suomalaisia ostamaan luomutuotteita ja reilun kaupan tuotteita. Kauppakorkeakoulun professorin mielestä kirkko on ohjeissaan aivan liian hyväuskoinen.

Kirkko kehottaa suomalaisia ostamaan kotimaisia luomutuotteita tai reilun kaupan elintarvikkeita. Tällä tavoin voi kirkon mielestä jokainen meistä auttaa maailman nälkäänäkeviä.

- Reilu kauppahan on erinomainen tapa vaikuttaa siihen, että kehitysmaat, kehitysmaissa toimivat viljelijät saavat sen, mikä heille kuuluu eli voivat kouluttaa lapsensa, voivat huolehtia terveydenhuollosta ja kaikesta siitä mitä hyvää elämään kuuluu, pastori Timo Frilander Kirkon Ulkomaanavusta kertoo.

Sen sijaan tutkija on hieman skeptisempi. - Mitä ihmeen reilua on on esimerkiksi se, että köyhät kahvintuottajat sidotaan edelleen tuottamaan kahvia, jonka maailmanmarkkinahinta edelleen laskee, mitä järkeä siinä on? Eikö olisi joku fiksumpi tapa antaa köyhille siellä, esimerkiksi tukea kahvintuottajia lopettamaan tuotantonsa ja aloittamaan joku muu tuotanto, kansantaloustieteen professori Pertti Haaparanta Helsingin kauppakorkeakoulusta kertoo.

Kirkon mielestä tavallinen kuluttaja voi ostoksillaan joko helpottaa tai pahentaa maailman nälänhätää. Hyvä olisi esimerkiksi syödä vähemmän ulkomaalaista lihaa.

- Ja yleisesti ottaen, tähän liittyy että pitäisi esimerkiksi ostaa kotimaista. Miksi pitäisi ostaa kotimaista? Kyllä minusta köyhien kehitysavun kannalta olisi tärkeää ostaa ruokaa kehitysmaista, Haaparanta uskoo.

(MTV3)

Katso myös Tanja Huutosen juttu aiheesta (Yhdeksän uutiset 20.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.