Mainos

Reilun kaupan kahvin kulutus kasvaa

Reilun kaupan kahvia juodaan vuosi vuodelta enemmän. Viime vuonna Reilun kaupan kahvia myytiin noin 110 000 kiloa, mikä on yli 12 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Valtakunnallinen Reilun kaupan viikko järjestetään tänä keväänä 3. - 10. toukokuuta, jolloin erityisesti seurakuntia haastetaan siirtymään reilun kahvin käyttäjiksi. Reilun kaupan edistämisyhdistys ja Kirkon Ulkomaanapu ovat lähettäneet jokaiseen suomalaiseen seurakuntaan kirjeen, jossa muistutetaan kehitysmaiden tilanteesta ja kahvinhintakriisin aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta.

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen perustajajäsen Kirkon Ulkomaanapu on kehottanut kaikkia suomalaisia seurakuntia käyttämään Reilun kaupan kahvia. Tällä hetkellä jo 108 seurakunnassa juodaan reilua kahvia, ja määrä kasvaa koko ajan. Kirjeen perusteella jo lähes kolmekymmentä seurakuntaa on ottanut yhteyttä Reilun kaupan edistämisyhdistykseen ja aikoo kokeilla reilua kahvia seurakunnassaan.

Myös Kunta-alan ammattiliitto KTV on tehnyt päätöksen siirtymisestä kokonaan Reilun kaupan kahviin keskustoimistollaan.

- Siirtyminen reiluun kahviin täydentää tekemäämme kansainvälistä solidaarisuustyötä. Ensimmäiset kommentit Reilun kaupan kahvista ovat olleet oikein positiivisia, kertoo kansainvälisen yksikön vastaava Merja Launis.

Reilua kahvia on ollut myynnissä Suomessa elokuusta 1999 alkaen.

Parempi korvaus viljelijälle

Tavallisen kahvin tuotannossa on usein ongelmia: monilla tiloilla ei noudateta kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia ja kahvin hinnasta menee viljelijälle vain häviävän pieni osa. Kahvimarkkinoiden sääntelyn purkautuminen ja tehotuotanto ovat aiheuttaneet sen, että kahvin hinta on pudonnut ennätyksellisen alas. Kahvintuotannosta on muutamassa vuodessa kadonnut pelkästään Keski-Amerikassa 600 000 työpaikkaa ja tuhannet viljelijät ovat joutuneet jättämään tilansa.

Reilun kaupan merkki kahvi- tai teepaketin kyljessä takaa, että viljelijä saa tuotteesta oikeudenmukaisen korvauksen, joka riittää perheen elatukseen ja lasten koulutukseen. Merkki varmistaa myös, että tuote on valmistettu ympäristömääräyksiä noudattaen ja että sen valmistuksessa ei ole käytetty lapsityövoimaa. Tuotteiden valmistuksessa on noudatettu kansainvälisen työjärjestön ILO:n sääntöjä, YK:n ihmisoikeuksien julistusta ja lapsen oikeuksien sopimusta.

Reilun kaupan viikolla tempauksia ja tapahtumia järjestetään yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Viikon huipentuma on nicaragualaisen Reilun kaupan kahvinviljelijän vierailu Helsingissä, Turussa, Mikkelissä ja Oulussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.