Mainos

Rehtorit yliopistojen erikoistumisen kannalla

Suurten yliopistojen rehtorit kannattavat erikoistumista kilpailukyvyn lisäämiseksi.

Rehtorien neuvoston puheenjohtaja, Åbo Akademin rehtori Gustav Björkstrand perää yliopistoilta entistä selvempää erikoistumista. Myös Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen kokee, että Suomessa pitäisi olla muutama vahva tiedeyliopisto. Erikoistumiseen ja laadun lisäämiseen tulevaisuudessa uskoo myös Helsingin yliopiston vararehtori Thomas Wilhelmsson.

Erikoistuminen on Björkstrandin mielestä ainoa keino pärjätä kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa. Björkstrandin mukaan toimenpiteisiin on ryhdyttävä pikaisesti. Björkstrandin mielestä vain keskittymällä tiettyihin aloihin voidaan Suomen pienissäkin yliopistoissa saavuttaa riittävän suuri kapasiteetti, jolla on todellisia mahdollisuuksia menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

Harvard maailman paras

Shanghailaisen Jiao Tong -yliopiston vertailussa parhaimmaksi yliopistoksi on arvioitu Yhdysvaltalainen Harvard. Toiselle sijalle nousi yhdysvaltalainen Stanford ja kolmanneksi brittiläinen Cambridge. Yhdysvallat kahmi tutkimuksessa parhat sijoitukset, sillä 20 parhaan yliopiston joukosta 17 sijaitsee Yhdysvalloissa. Vertailussa seulottiin kaikkiaan 1000 maailman eri yliopistoa, joista 500 laitettiin paremmuusjärjestykseen. Uutena arviointikriteerinä oli koulutuksen laatu.

Suomesta listalle pääsi viisi yliopistoa. Helsingin yliopisto kiri korkeimmalle, sijalle 72. Paras pohjoismainen yliopisto on Tukholman Karolinska Institut, joka on listalla sijalla 46. Suomesta Turun yliopisto on sijalle 202. Muut sijoittuneet eli Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto ja Teknillinen korkeakoulu, jäivät alemmille sijoille.

Viime vuonna, jolloin lista julkaistiin ensimmäistä kertaa, siinä keikkui kuusi suomalaista yliopistoa. Kuopion yliopisto putosi tänä vuonna pois listalta. Shanghailaisyliopisto laati myös parhaiden eurooppalaisten yliopistojen listan. Tälle listalle nousi Suomesta Helsinki, joka nousi sijalle 21 ja Turku, joka sijoittui 80-125 parhaan joukkoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.