Mainos

Rehtorit: Tämän takia pienet lukiot pärjäävät

VATT:n tänään julkaistu tutkimus nostaa esiin kolme pientä suomenkielistä maalaislukiota, jotka ovat onnistuneet tuottamaan arvonlisää oppilaidensa lähtötasoon useita vuosia peräkkäin. Rehtoreiden mukaan juuri lukion pieni koko auttaa tukemaan oppilaita.

VATT tutki lukioiden laatua selvittämällä, mikä on lukion vaikutus ylioppilastutkintotuloksiin kun oppilaiden lähtötaso otetaan huomioon. Ääripäiden välillä löytyi merkittäviä eroja. Osa lukioista menestyy vaihtelevasti eri vuosina, mutta muutama pieni lukio on onnistunut useina vuosina peräkkäin pääsemään parhaan viiden prosentin joukkoon.

Mitä Mynämäellä tehdään niin hyvin?

Mynämäen lukio Varsinais-Suomessa nousee tutkimuksessa esiin erityisen positiivisesti. Se on ollut parhaan viiden prosentin joukossa yhtäjaksoisesti vuodesta 2002 asti. Myös MTV:n ylioppilastutkintovertailussa Mynämäki on pärjännyt hyvin. Mikä on menestyksen resepti pienessä lukiossa, joka ei voi valikoida joukkoonsa vai kympin oppilaita?

Koulu on juuri sopivan kokoinen, meillä opettajat tuntevat kaikki opiskelijat. Sama opettaja opettaa oppiainetta koko lukion ajan, sanoo rehtori Pekka Leino.

Leinon mukaan tällöin on helppo sekä havaita opiskelijoiden vahvuudet, että tarvittaessa antaa tukea. 

Koko lukio on mukana ohjaamassa opiskelijaa, sitä ei jätetä pelkästään opinto-ohjauksen harteille.

Leino kiittää myös kunnan ilmapiiriä lukio-opiskelua tukevaksi.

Opiskelijat otetaan huomioon yksilöinä

Kaksi muuta VATT:n tutkimuksessa esiin nostettua pientä lukiota ovat Leppävirran lukio Pohjois-Savosta sekä Reisjärven lukio Pohjois-Pohjanmaalta. Molemmat ovat olleet VATT:n tutkimuksessa parhaan viiden prosentin joukossa vuodesta 2008 alkaen. Myös näiden lukioiden rehtori pitävät lukion kokoa vahvuutena.

On aikaa paneutua jokaisen opiskelijan asioihin, sanoo Leppävirran lukion rehtori Juha Alenius.

Reisjärven ja Haapajärven lukioiden rehtori Merja Eilola korostaa myös lähilukion yhteisöllisyyttä. Opettajat tuntevat oppilaansa yläkoulusta lähtien.

Lukion pieni koko mahdollistaa yksilöllisen opetuksen, sano Eilola.

Reisjärven lukiossa saadaan Eilolan mukaan hyviä tuloksia myös siksi, että oppilaat rohkeasti hajauttavat kirjoituksiaan.

Mynämäen ja Reisjärven lukiot ovat MTV:n kevään 2014 ylioppilastutkintovertailussa tuloksillaan parhaan 50 lukion joukossa ja Leppävirta sadan parhaan joukossa. MTV Uutisten vertailussa mukana on lopputulos eli tutkinnon keskimääräiset pisteet, ei vertailua ns. lähtötasoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.