Mainos

Rehtorit: Jyrkkä ei vuorokoululle

Käytännön koulutyötä johtavat rehtorit eivät lämpene ajatukselle vuorokoulun paluusta. Jyväskylän kaupunki selvittää mahdollisuutta vuorokouluun - säästösyistä. Rehtorien mukaan säästöjä ei synny. Lisäksi tilat ovat jo harrastuskäytössä iltapäivisin ja iltaisin. Kasvatusalan ammattilaiset ihmettelevät myös sitä, missä pienimmät koululaiset viettäisivät aamupäivät.

Jyväskylän normaalikoulun ala-asteen rehtori Markus Leppiniemi muistuttaa, että koulu ei ole vain lasten säilytyspaikka.

- Iltavuorolla on tuhoisat seuraukset oppimistuloksiin, koska aamusta lapsen vireystila eli myös oppiminen on parasta aikaa. Iltapäivän tunnit ovat aina levottomia ja siksi niihin yritetään sijoittaa mm. liikuntatunteja. Lisäksi kaikki tutkimukset puoltavat lapsen säännöllistä elämänrytmiä, Leppiniemi sanoo.

Jyväskylän normaalikoulu on myös tulevien opettajien harjoittelukoulu eli pedagogisessa mielessä alan "eliittikoulu". Suomalaisperheiden erilaisten ongelmien takia rehtori Leppiniemi muistuttaakin, että vuorokoulu lisäisi perheiden ja lasten epätasa-arvoa. Niissä perheissä, joissa ei ole aikaa, voimia tai kykyä paimentaa lasten koulunkäyntiä ja vapaa-ajan viettoa, lapset kärsisivät entisestään iltavuorosta.

- Jos ajatellaan pelkästään taloudellista näkökulmaa, toki rakentamisinvestoinnin siirtäminen tuo säästöjä, sanoo Leppiniemi, joka on myös Muuramen kunnan valtuutettu ja ymmärtää tämän vuoksi kuntapäättäjien paineet etsiä säästöjä.

- Mutta opetustyössä ei säästöjä synny ja kuluja tulee toisesta päästä. Jo nyt osa lapsista ja nuorista elää ihan muissa aikatauluissa ja kysynkin, mitä nämä iltavuoroon tulevat lapset tekisivät aamupäivät? Pelaisivat tietokoneella, katsoisivat tv:tä ja notkuisivat ostarilla.

Oulussa kyselyt vuoroista tyrmättiin

Oulussa innostusta vuorokouluun on tunnusteltu vapaamuotoisesti rehtoreilta ja vanhemmilta, koska kouluja on peruskorjattava. Palaute on ollut kielteistä.

- On keskusteltu siitä, siirtyvätkö koulut remonttien ajaksi johonkin vuokratilaan evakkoon vai olisiko vuorokoulu mahdollista. Palaute on kyllä ollut kielteistä: vuorokoulu ei ole tätä päivää. Vanhaan yhteiskuntaan ei ole paluuta, oululaisen 300 oppilaan Kaukovainion koulun rehtori Timo Kettunen kertoo.

Kettunenkin kuitenkin ymmärtää kuntien säästöpaineet.

- Koulujen käyttöaste on saatava paremmaksi eli koulujen tilat entistä tehokkaammin muiden käyttöön iltaisin. Asukastapahtumiin, urheilutoimintaan, kansalaisopistoille. Ratkaisu säästöihin ei löydy lapsista, vaan esimerkiksi uusien koulujen suunnittelusta. Kaikki uudet koulut on suunniteltava muidenkin käyttöön, monitoimitalojen malliin, Kettunen muistuttaa.

Ex-vuorokoululainen: Kaverit aina eri vuorossa

Helsinkiläisessä Itäkeskuksen peruskoulussa tilat ovat iltapäivisin ja iltaisin jo muussa käytössä.

- Koulussamme on iltapäivisin paljon oman äidinkielen opetusryhmiä eli opetusta lapsille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Lisäksi täällä toimii musiikkiopisto ja liikuntatiloissa on suuri alkanut urheiluseurojen kausi, joten tilat ovat kyllä tehokkaassa käytössä. Näin on muuallakin Helsingissä, Itäkeskuksen peruskoulun 450 oppilaan rehtori Matti Raikunen kertoo.

- Lisäksi ysiluokkalaisten valinnaisten ryhmien tunnit ovat kello 14-15.30, joten ihmettelen, millaiseksi vuoro-opiskelu käytännössä muodostuisi.

Raikunen on itse entinen vuorokoululainen eikä toivo sitä kenelläkään.

- Toivon, ettei vuorokoulua edes harkita. Se ei ollut ollenkaan hauskaa, kun koulu päättyi illalla kuudelta. Lisäksi kaverit olivat tietenkin aina aamussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.