Mainos

Rehtori: Oppilaitokset kiinni jopa viikkoja

Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtorin Tapio Varmolan mukaan Kauhajoen oppilaitokset ovat kiinni ainakin huomenna. Varmolan mukaan riippuu poliisin tutkinnasta, miten pitkään oppilaitokset pysyvät suljettuina.

- Rakennukseen on tullut niin paljon savuvahinkoja, että todennäköisesti kaikkien tilojen saamisessa takaisin käyttöön menee useita viikkoja. Siitä saadaan kuitenkin tarkempaa tietoa lähipäivinä, Varmola kuvailee.

Varmolan mukaan Kauhajoella järjestetään huomenna aamulla tilaisuus, jossa paikkakunnan oppilaitosten henkilökunta ja oppilaat voivat yhdessä käsitellä järkyttäviä tapahtumia. Seinäjoella järjestetään vastaavanlainen tilaisuus iltapäivällä.

Rehtori oli paikalla ammuskelun alkaessa

Varmola oli itse paikalla ammuskelun alkaessa. Hänen mukaansa rakennuksessa oli sisällä tuolloin noin parisataa ihmistä.

Varmola piti tiedotustilaisuutta ammattikorkeakoulun henkilöstölle kolmikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa silloin, kun hän sai tiedon ammuskelusta. Hän ehti poistua talosta muutamassa minuutissa.

- Ihmisiä poistui kiireen vilkkaa talosta kahteen eri suuntaan. Poistuessani en kuullut yhtään laukauksia, vaan ainoastaan ihmisten kirkumista, Varmola kertoo.

"Valtava järkytys"

Varmolan mukaan oppilaitosten henkilökunta kerääntyi parinsadan metrin päässä olevaan kauppaoppilaitoksen juhlasaliin sen jälkeen, kun ammuskelupaikalta oli poistuttu.

Varmola korostaa, että oppilaitosten koko henkilökunta on erittäin järkyttynyt traagisten tapahtuminen johdosta.

- Kun saimme tiedon noin kello 13, että joukossa on myös kuolonuhreja, se oli valtava järkytys.

Poliisin puhuttelusta ei tiedetty

Varmola kertoo, ettei koulun henkilökunta tiennyt poliisin puhuttaneen ampujaa ennen surmia.

- Sen perusteella, mitä olen keskustellut henkilökunnan kanssa, ilmeisesti kukaan ei ole tiennyt asiasta, Varmola kertoo.

Ylikomisario Reima Pensola Helsingin poliisilaitokselta sanoo, ettei poliisi edes saa kertoa, kenellä on ampuma-aseita. Ampuma-aselain mukaan tiedot ovat salassa pidettäviä, ja ne voidaan kertoa vain tärkeän yleisen edun vuoksi.

- Tuolloinkin poliisi saa vain vahvistaa asian, mutta ei voi kertoa oma-aloitteisesti, kenellä on ase. Jos sen tekee, kyseessä on virkarikos.

- Viranomaisen kädet on aika sidotut näissä asioissa. Myös terveydentilaan liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä. Sen murtaa vain erittäin tärkeä yleinen etu. Jos on kyse kiireellisestä asiasta, poliisi voi ryhtyä estäviin toimenpiteisiin. Ymmärtääkseni toimenpiteet pitäisi tehdä ensisijaisesti terveydenhuollon kautta, kun on kyse täysi-ikäisestä ihmisestä, Pensola linjaa.

Pensola muistuttaa myös, että netti on täynnä tämänkaltaisia videoita.

- Sen tulkitseminen, mikä on uhkaus, on aika vaikea homma.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.