Mainos

Rehnistä odotetusti RKP:n presidenttiehdokas

Ruotsalainen kansanpuolue taputti yksimielisesti Elisabeth Rehnin RKP:n presidenttiehdokkaaksi ylimääräisessä puoluekokouksessa tänään Turussa. Rehn on jo aiemmin nimetty kansalaisjärjestö Helmi 2000:n ehdokkaaksi.

Rehn ilmoitti lähtevänsä ehdokkaaksi

Puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Jan-Erik Enestam pohjusti päätöstä mainostamalla Rehniä uudenlaiseen presidentinvirkaan sopivana moraalisena johtajana, joka ei ole leimallisesti sen enempää hallitus- kuin oppositiopoliitikko.

Rehn ilmoitti puheessaan, että hän lopettaisi presidenttinä EU-huippukokouksiin liittyvän ns. kahden lautasen kiistan. Hänen mielestään riittäisi, että Suomea edustaisi kokouksissa pääministeri, ellei esillä ole poikkeuksellisen tärkeää ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymystä. Rehn moitti uuden presidentin toimikauden alussa voimaan tulevaa perustuslakia siitä, ettei se poista kaikkia ulkopolitiikan johtamiseen liittyviä jännitteitä.

Presidentin tulee perustuslain mukaan johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. EU-politiikka, mukaanlukien EU:n yhteinen ulkopolitiikka, kuuluu kuitenkin valtioneuvoston toimivaltaan. Rehnin mielestä pitkän päälle ei voida ylläpitää erilaisia päätöksenteon rakenteita. Vaikka ongelma voidaan aina ratkaista toimivien henkilösuhteiden avulla, lainsäätäjien tulisi määrittää selkeät pelisäännöt. Rehn lupasi lisäksi puoluekokoukselle olla vahva, mutta ei itsevaltainen presidentti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.