Mainos

Rehnistä EU:n talouskomissaari

Olli Rehn (kesk.) on valittu EU:n talouskomissaariksi. Salkku on yksi komission merkittävimmistä. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso julkisti komissaarilistansa iltapäivällä.

Talouskomissaarina tähän asti toiminut espanjalainen Joaquin Almunia siirtyy EU:n kilpailukomissaariksi. Kauppakomissaariksi Barroso valitsi belgialaisen Karel de Guchtin, joka toimii tällä hetkellä kehitysyhteistyökomissaarina.

Energiakomissaarin salkku meni Saksan Günther Öttingerille ja sisämarkkinasalkku Ranskan Michel Barnierille.

Barroso valitsi komissioon yhdeksän naiskomissaaria, mikä on yksi enemmän kuin tämänhetkisessä komissiossa. EU-parlamentti haastattelee komissaariehdokkaita tammikuussa ja äänestää kuun lopussa komission hyväksymisestä. Jos parlamentti hyväksyy komission, se voisi aloittaa työnsä helmikuun alussa.

Rehn: Edessä haasteellinen viisivuotiskausi

Rehn arvioi, että hänellä on edessään erittäin haastava viisivuotiskausi. Rehnin mukaan talouskomissaarin tärkein tehtävä tällä hetkellä on orastavan talouskasvun vahvistaminen.

Rehnin mukaan hänen edeltäjänsä Joaquin Almunian työ komissaarina talouskriisin myrskyissä on ollut menestyksellistä ja hän aikoo jatkaa samalla peruslinjalla.

Talouskomissaarin salkkua on pidetty yhtenä komission tärkeimmistä. Rehn itse ei halua vertailla eri salkkujen painoarvoa, koska ne ovat sisällöltään niin erilaisia.

Rehn katsoo olevansa sopiva valinta talouskomissaariksi muun muassa siksi, että hän on aikoinaan väitellyt Oxfordissa tohtoriksi pienten eurooppalaisten valtioiden talousstrategioista ja toiminut pääministeri Esko Ahon (kesk.) talouspoliittisena neuvonantajana 1990-luvun pahimpina lamavuosina.

Rehn avaa suomalaisille oven G20-ryhmän kokouksiin

Rehn osallistuu uudessa tehtävässään johtavien talousmahtien G20-ryhmän kokouksiin. Ryhmän toimintaan pääsee nyt ensimmäistä kertaa säännöllisesti mukaan suomalainen vaikuttaja.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) pitää suomalaisen saamista G20:een merkittävänä saavutuksena. Johtavat talousmahdit sopivat kokouksissa esimerkiksi talouspolitiikan suunnasta ja rahoitusalan sääntelystä.

- Suomen ääni kuuluu nyt Rehnin kautta paremmin, ministeri sanoo.

Kataisen mukaan Rehn kuuluu Euroopan kolmen tärkeimmän julkisen puolen talousvaikuttajan joukkoon.

Komissaarin tehtävänä on ajaa unionin, ei kotimaansa etua. Suomi kuitenkin hyötyy Rehnin työstä, Katainen uskoo.

- Mitä paremmassa kunnossa EU-maiden taloudet ovat, sitä enemmän suomalaisia tuotteita voidaan ostaa. Sillä on suoraan vaikutusta Suomeen verotuloina ja työllisyytenä.

(MTV3 - STT)

PÄÄMINISTERI VANHANEN: TÄRKEÄ TEHTÄVÄ KOKO EUROOPALLE

KOMISSION PUHEENJOHTAJA BARROSO PERUSTELI VALINTOJAAN NÄIN (ENGLANNIKSI)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.