Mainos

Rehnin mielestä Bosniassa ratkaisun hetket

YK:n pääsihteerin tulevan Bosnian-erityisedustajan Elisabeth Rehnin mielestä Bosnia-Herzegovinassa on nyt kyse ratkaisun hetkistä. Bonnissa eilen alkaneeseen Bosnia-konferenssiin osallistuva Rehn katsoo, että on olemassa määrätty piste, mihin asti ulkopuoliset voivat auttaa rauhan pysyttämisessä.

-Nyt on se momentum. Ihmiset alkavat väsyä Bosniaan, ja aina tulee uusia katastrofeja, Rehn sanoo. Rehnin mielestä Bosnia-Herzegovinassa on haluttu katsoa, miten pitkälle kansainvälisen yhteisön kuminauhaa voidaan venyttää. On kyse sitten ruumiista, paluumuuttajista tai sotarikoksista syytetyistä, aina mukaan liitetään kansallisia intressejä. Rehn aloittaa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin erityisedustajana Bosniassa 16. tammikuuta. Hän koordinoi YK:n eri toimintoja eli mm. kansainvälistä poliisia.

Rehn kertoo keskustelleensa Bonnin konferenssin aikana Naton pääsihteerin Javier Solanan kanssa uudenlaisista poliisijoukoista. Amerikkalaisten ajaman linjan mukaan Bosniassa tarvittaisiin aseistettuja kommandojoukkoja, mutta YK:n pääsihteeri ja Euroopan valtiot ovat eri mieltä. Myöskään Elisabeth Rehn ei kannata aseistettua kansainvälistä poliisia. Hän arvioi saavansa YK:n erityisedustajan työssään tarvittavaa apua Sfor-joukoilta eli sotilailta. Rehn uskoo, että hänen uudessa työssään etusijalla ovat ensimmäisen puolen vuoden aikana juuri poliisiasiat.
-Minulla pitää olla voimaa heittää pois sotarikoksiin syyllistyneitä poliiseja, Rehn sanoo. Bosniassa poliisitoiminta on paikallisissa käsissä. Kansainväliset poliisijoukot toimivat vain kouluttajina ja opastajina. Rehn arvioi, että hän tarvitsee esikuntaansa vahvaa laintuntemusta. Suomalaista operaatiota hänen erityisedustajan tehtävästään ei tule, vaikka mukaan mahtunee joku suomalainenkin avustaja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.