Rehnillä runsaasti työtä Bosniassa

YK:n Bosnian-erityislähettiläs Elisabeth Rehn aikoo pohtia vakavasti, mitä vastata, jos YK:n pääsihteeri pyytää häntä jatkamaan tehtävässä nykyisen määräajan umpeutuessa tammikuussa. Työ on ollut mielenkiintoista ja haastavaa, mutta jaksamisellakin on rajansa.
-Täytyy miettiä, että onko minusta sitten vielä ihmiseksi siellä koti-Suomessa, että voin viettää eläkepäiviä ja nauttia perheestäni, Rehn kertoi STT:lle Sarajevossa.

Kotimaan presidenttikyselyihin Rehn suhtautuu ristiriitaisin tuntein. Yhtäältä kannatus ja työn arvostaminen lämmittävät, toisaalta Rehn "pelkää kuollakseen", että tiedot Suomen gallupeista kantautuvat Sarajevoon. Kateellisia vastustajia nimittäin löytyy.
-He voivat käyttää sitä hyväksi ja sanoa, että hän (Rehn) ehkä miettiikin enemmän noita kotimaan politiikan koukeroita. Ja kun minä en mieti niitä laisinkaan, Rehn sanoo ja vakuuttaa olevansa täysin sitoutunut tehtävälleen Bosniassa.

Vaikeuksien varjostamat vaalit

Yli kolme vuotta sitten Bosnian sodan päättäneen Daytonin rauhansopimuksen jälkeen Rehnin päivät - ja monesti yöt - täyttävät väkivaltaisuudet, pakolaisten pelottelu ja talojen tuhoaminen. Työpöytä täyttyy raporteista, joiden Rehn myöntää monesti olevan masentavaa luettavaa.

Pakolaisten paluumuutto on edistynyt YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) julistamasta paluumuuton vuodesta huolimatta hyvin, hyvin hitaasti, erityisesti vähemmistöjen osalta. Silmukka kiristyy myös sotarikollisten ympärillä. -Isojakin kaloja on jo saatu kiinni, Rehn muistuttaa, ja toteaa serbien jo ryhtyneen ahdistamaan omiaan, muun muassa sodanaikaista johtajaansa Radovan Karadzicia.

Bosnia-Hertsegovinassa valmistaudutaan parhaillaan toisiin sodanjälkeisiin vaaleihin. Rehnin mielestä vaaleilla on merkitystä, koska perinteiset serbien, kroaattien ja muslimien valtapuolueet näyttävät menettävän asemaansa. Itse asiassa vaaleihin osallistuu likimain 70 puoluetta.

Mitä tehdä Kosovossa

Ajankohtainen Kosovon kriisi vetää Bosnian-erityislähettilään mietteliääksi. Kenraaleiden kanssa keskusteltaessa oli käynyt ilmi, että joskus kesäkuussa olisi ehkä ollut mahdollista puutta tilanteeseen jopa sotilaallisin toimin.
-Nyt on sellainen tunne, että juna on tältä osin mennyt...ketä nyt suojeltaisiin tai ketä vastaan toimittaisiin, Rehn pohtii ja muistuttaa myös albaanitaistelijoiden syyllistyneen terroritekoihin.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat