Rehn yhä käärmeissään Soinille

Olli Rehn (kesk.) on talous- ja valuutta-asioista vastaavana komissaarina ollut yli kaksi vuotta myrskyn silmässä ratkaisemassa euroalueen velkakriisiä. Tänä aikana hän on saanut tottua välillä hyvinkin rajuun kritiikkiin.

– Kritiikkiä pitää kestää. Kun se on rakentavaa, siitä pitää ottaa opiksi ja omia näkemyksiä pitää tarvittaessa tarkistaa, komission varapuheenjohtaja linjaa.

Roiskivaa kritiikkiä Rehn ei kuitenkaan suostu nielemään. Häntä kismittää edelleen perussuomalaisten puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Soinin ”vihapuhe” Brysselin Bobrikovista, joka toimii miehittäjän elkein kriisimaissa.

– Se oli loukkaavaa. Olisin toivonut, että Timo Soini olisi voinut reilusti pyytää sitä anteeksi, koska olen varma, että hän katuu sanomisiaan. Hän ei sitä tehnyt, ja sen on nyt historiaa, Rehn vuodattaa.

”Kuka on Olli Rehn?”

Belgian talousministerin Paul Magnetten äkämöintiä komission varapuheenjohtaja ei muistele pahalla. Magnette hermostui, kun Rehn uhkasi Belgiaa sanktioilla, jos maa ei tasapainota vuoden 2012 budjettiaan. Uhkaus perustui komission uusiin valtuuksiin, ns. ”sixpack-säännöstöön”, joka on osa EU:n talousliiton vahvistamista.

– Kuka on Olli Rehn? Onko joku joskus ylipäätään nähnyt Olli Rehniä? Kuka tietää, mistä hän tulee ja mitä hän on tehnyt? Ei kukaan. Ja nyt hän kertoo, millaista talouspolitiikkaa meidän pitäisi harjoittaa, Magnette paukutti lehtihaastattelussa.

Belgialaisministerin purkaus hymyilyttää edelleen kaikkeen jo tottunutta Rehniä.

– Se haastattelu antoi minulle mahdollisuuden selittää Belgian mediassa, mikä on komission rooli ja miten EU:n aika monimutkainen demokraattinen legitimiteetti toimii jäsenvaltioiden päätöksillä. Uskon, että Belgiassa ymmärretään nämä asiat nyt aika hyvin.

”Mietin vaihtoehtoa joskus öisinkin.”

Velkakriisin peittoajia, sekä Saksan johtamaa vahvojen euromaiden leiriä että myös komissiota on syytetty siitä, että ylivelkaantuneet maat pannaan säästämään itsensä hengiltä.

Nimenomaan Rehn on ollut tähtäimessä, koska hän on joutunut viemään niin Kreikkaan, Portugaliin kuin Espanjaankin viestejä välttämättömistä leikkauksista.

– Pohdin päivittäin ja välillä öisinkin, tosin nukun aika hyvin yöni, mikä on Euroopan ja euroalueen kannalta kaikkein viisain finanssipolitiikan linja.

Rehnin mielestä on väärin asettaa kasvua edistäviä toimenpiteitä ja välttämättömiä säästöjä vastakkain. Hänen mukaansa säästölinjaa voidaan kriisimaissa lieventää siinä vaiheessa, kun nähdään, että julkisten talouksien tasapainottaminen etenee.

Haastattelu tehtiin maaliskuun lopussa.

Lue myös:

    Uusimmat