Mainos

Rehn uskoo 141-ratkaisun syntyvän

Laajentumiskomissaari uskoo, että Etelä-Suomen maatalouden kansallisesta tuesta saavutetaan sopu viimeistään vuoden loppuun mennessä. Rehn varoittaa kytkemästä 141-tukea uuden EU-perussopimuksen ratifointiin.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn varoittaa Suomea kytkemästä 141-tukineuvotteluja uuden perussopimuksen ratifiointiin tai muihin EU-kiistoihin. Rehn sanoi Yleisradion Lauantaiseurassa, että asian vieminen EU-maiden yhteiseen pöytään tuottaisi selvästi huonomman tuloksen kuin neuvottelu komission kanssa. Suomen maataloudelle räätälöity valtiontukimalli joutuisi 27 jäsenmaan käsittelyssä erittäin kovan kohtelun kohteeksi.

Rehn sanoi tv-haastattelussa ja myöhemmin myös Eurooppalaisten Nuorten seminaarissa luottavansa siihen, että ratkaisu syntyy marraskuun kuluessa tai viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Neuvottelujen yksityiskohdista hän ei kertonut tarkemmin, mutta sanoi pitävänsä tiiviisti yhteyttä sekä maatalouskomissaarin Mariann Fischer Boeliin että pääministeri Matti Vanhaseen (kesk.).

- Tärkeää on se, että viesti on Suomesta tullut hyvin laajalla rintamalla perille. Suomen ongelmat tiedetään ja niihin haetaan ratkaisua, Rehn vakuutti.

Kysymykseen, oliko tuki tarkoitettu pysyväksi vai ei, Rehn totesi, että asia on varsinainen ikuisuuskysymys. Joka tapauksessa kysymys on pysyvästä neuvottelusuhteesta. Vakavat vaikeudet eivät ole ilmastonmuutoksen myötä poistuneet, mutta mitään konkreettista pysyvää tukijärjestelyä ei toisaalta ole sovittu.

Rehn muistutti, että neuvottelut Etelä-Suomen maatalouden kansallisen 141-tuen jatkosta ovat olleet vaikeita joka kerran kun siitä on puhuttu. Kansallinen taustatuki on kuitenkin tärkeä. Rehn kertoi, että viimeksi kun asiasta neuvoteltiin vuonna 2003, kävi silloinen maatalouskomissaari Franz Fischler Suomessa keskustelemassa useiden eri poliittisten johtajien kanssa varmistaakseen, että asiasta vallitsi laaja kansallinen yhteinen näkemys.

Rehn korosti, että Suomella ei ole mitään voitettavaa ryhtymällä EU:ssa vastarannan kiiskeksi.

- Rakentavalla suhtautumisella kerätään poliittista pääomaa hoitaa meille vaikeita asioita, Rehn sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.