Mainos

Rehn: Turkin parannettava kansalaisvapauksia

Turkki aikoo jatkaa EU-jäsenyysneuvotteluja. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ilmoitti eilen, ettei Turkki ole hänen mielestään vielä valmis unionin jäseneksi.

Turkin on ensiarvoisen tärkeää käynnistää uudelleen EU:n edellyttämät oikeudelliset ja taloudelliset uudistukset, kommentoi laajentumiskomissaari Olli Rehn parlamenttivaalien tulosta.

- On ensiarvoisen tärkeää, että uusi hallitus ryhtyy määrätietoisesti kohentamaan kansalaisvapauksien tilaa, erityisesti sanan- ja uskonnonvapautta, joissa on nähty viime aikoina paljon ongelmia, hän kertoo.

Turkin lokakuussa 2005 alkaneet EU-jäsenyysneuvottelut ovat edenneet kangerrellen. Saksan puheenjohtajuuskaudella vuoden ensimmäisellä puolikkaalla avattiin muutamia neuvottelulukuja. Rehnin mukaan joitakin asiakokonaisuuksia on tarkoitus avata vielä tämän vuoden puolella. Hänen arvionsa Turkin EU:hun liittymisen ajankohdasta ei ole muuttunut.

- Silloin kun lähdettiin liikkeelle vuonna 2005, puhuttiin noin 10-15 vuoden tähtäimestä. En näe mitään erityistä syytä muuttaa käsitystä tältä osin. Kaikki riippuu siitä, kykeneekö Turkki jonakin päivänä täyttämään kaikki EU-jäsenyyden velvoitteet.

Rehn kiittelee sitä, että Turkin vaalit olivat vapaat ja rehelliset. Hän toivoo, että uusi hallitus muodostetaan ilman turhia viiveitä ja että se käynnistää uudistukset, joista saataisiin näyttöä myös käytännön elämässä.

- Tämä on tärkeintä turkkilaisille ja siitä oli vaaleissa kyse. Samalla se parantaa Turkin mahdollisuuksia täyttää EU-jäsenyyden kriteereitä.

Jäsenyysneuvottelut kulkevat hänen mukaansa eteenpäin sitä mukaa, miten hyvin valmisteluissa edetään ja kuinka Turkki kykenee panemaan toimeen sovittuja asioita.

Turkin EU-jäsenyyden tavoittelu jatkuu

Turkki aikoo jatkaa pyrkimyksiään päästä Euroopan unionin jäseneksi, vakuuttaa maan pääministeri Recep Tayyip Erdogan.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan puhui AKP-puolueensa vaalitilaisuudessa pian parlamenttivaalivoiton varmistumisen jälkeen.

-Jatkamme päättäväistä työtämme saavuttaaksemme EU-tavoitteemme, Erdogan sanoi.

Erdogan lupasi myös jatkaa demokraattisia uudistuksia ja talouselämän kehittämistä.

AKP sai epävirallisten tulosten mukaan noin 47 prosenttia parlamenttivaalien äänistä, mikä takaa puolueen säilymisen vallankahvassa seuraavankin viisivuotiskauden.

Barroso: Turkki ei vielä valmis EU:hun

Turkki ei ole vielä valmis Euroopan unionin jäseneksi, katsoo EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso. Hän ilmoitti kannastaan eilen kreikkalaisen Kathimerini-lehden haastattelussa.

-Ollaanpa rehellisiä. Turkki ei ole valmis EU:n jäseneksi, eikä EU ole valmis ottamaan Turkkia jäseneksi. Ei tänään eikä vielä ylihuomennakaan, Barroso lausui.

Barroson mielestä Turkin jäsenyysneuvotteluja tulisi silti jatkaa kuten on sovittu. Kyse on hänen mukaansa lupausten pitämisestä ja unionin uskottavuudesta.

Etenkin Ranskan tuoreen presidentin Nicolas Sarkozyn tiedetään suhtautuvan penseästi Turkin jäsenyyteen.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.