Rehn: Turkin EU-neuvottelut alkuun todennäköisesti syksyllä.

Turkin jäsenyysneuvottelujen edistymisen suhteen on ratkaisevaa, miten suhde Kyproksen kanssa kehittyy. Halutessaan Kypros voi estää Turkin jäsenyyden.

EU-komissaari Olli Rehn pitää hyvin todennäköisenä, että Turkin kanssa päästään aloittamaan jäsenyysneuvottelut ensi syksynä. Ennen neuvottelupöytään pääsyä Turkin on kuitenkin täytettävä vielä kaksi EU.n asettamaa ehtoa.

Ensinnäkin Turkin on uudistettava rikoslakinsa. Uuden lain on määrä astua voimaan kesäkuun alussa lykkäyksne jälkeen. Toiseksi Turkin on hyväksyttävä tullisopimuksen laajennus koskemaa myös EU:n uusia jäsenemaita. Tämä on tiukka paikka, koska yksi uusista EU-maista on Kypros, jota Turkki ei tunnusta. Kovan väännön jälkeen sopimustekstistä on viimein päästy sopuun.

-Olen luottavainen sen suhteen, että Turkki tulee sen myös allekirjoittamaan hyvissä ajoin ennen lokakuussa käynnistyviä neuvotteluja, kertoo Rehn.

Turkin vaatimuksesta tullisopimuksessa ei todeta yksityiskohtaisesti, että Kyproksen laivat ja lentokoneet saavat käyttää Turkin satamia ja lentokenttiä. Komissiossa katsotaan kuitenkin, että näin tulee käymään.

-Tämä laivojen ja lentokoneiden kohta pitäisi olla jo käytännössä kunnossa, mutta se ei vielä ole. Se ei ole neuvottelujen aloittamisen ehto, mutta käytännössä on vaikea kuvitella että neuvottelut voisivat esimerkiksi tulliliiton tai sisämarkkinoiden osalta edistyä kovin nopeasti, jos Turkki ei ole täyttänyt aikaisempia kansainvälisiä sopimuksia, Rehn sanoo.

Turkin jäsenyysneuvottelujen edistymisen suhteen on ratkaisevaa, miten suhde Kyproksen kanssa ylipäätään kehittyy. Halutessaan Kypros voi nimittäin estää Turkin jäsenyyden.

Merkittävä ongelma maiden välillä on se, että Turkin sotilaat miehittävät yhä Kyproksen pohjois-osaa. Neuvottelut saaren yhdistämisestä pyritään saamaan uudelleen käyntiin kunhan Kyproksen turkkilaiset ovat valinneet itselleen uuden johtajan reilun viikon kuluttua.

Todennäköisesti Kyproksen neuvotteluja sekä Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja käydään siis hetken aikaa rinnakkain. Mutta aivan varmaa ei kumpienkaan neuvottelujen käynnistyminen kuitenkaan ole, etenemisestä puhumattakaan.

Yhä enemmän spekuloidaan esimerkiksi sillä, miten kohtalokas vaikutus Turkin jäsenyysneuvotteluihin olisi sillä, että ranskalaiset kaataisivat EU:n perustulain kansanäänetyksessä ensi kuussa. Tosielämässä rankalaiset eivät nimittäin äänestä vain perustulaista vaan kertovat mielipiteensä EU:sta laajemminkin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.04.2005)

Lue myös:

    Uusimmat