Mainos

Rehn torjuu kriisimaiden "krapularyypyt"

Talouskomissaari Olli Rehn varoittaa haikailemasta euroalueen kriisimaiden velkajärjestelyjen perään. Rehn sanoi Euroklubin tilaisuudessa Helsingissä, että velkajärjestelyt olisivat suuri riski euroalueen rahoitusvakaudelle. Kriisimaiden Kreikan, Irlannin ja Portugalin kannalta järjestely olisi kuin krapularyyppy, joka helpottaisi hetkeksi, mutta ei auttaisi maita pysyvästi kuiville.

Rehn kommentoi Suomen poliittista tilannetta todeten, että sitoutuminen kriisimaiden lainoihin ja takuisiin on ollut Suomen edun mukaista.

- Jos rahoitustuella kyetään välttämään uusi Lehmanin tapainen kriisi, kuten olemme tähän asti onnistuneet tekemään, laina- ja takuupäätöksiin liittyvä riski on ollut Suomen edun mukaista.

Rehn muistutti, että Lehman Brothers -pankin kaatumista seurannut finanssikriisi pudotti Suomen kansantuotetta 8 prosenttia pelkästään vuonna 2009. Finanssikriisin koko lasku Suomen julkiselle taloudelle on viidessä vuodessa yli 40 miljardia euroa.

Suomen laina- ja takausvastuut euroalueen kriisimaille sekä Islannille ja Latvialle taas voivat maksimissaankin nousta vain 11 miljardiin euroon, Rehn laski. Lisäksi kyse ei ole lahjoituksista vaan takauksesta tai luotosta.

Suomen oltava mukana

Suomen eduskuntavaaleissa purkautui Rehnin mielestä kansalaisten tyytymättömyys epäoikeudenmukaiseksi koettuun kehitykseen, ja se viesti pitää ottaa vakavasti.

- Vastuullisten päättäjien ei silti pidä langeta yksinkertaistuksiin, jotka unohtavat tosiasioiden monimutkaisuuden, hän korosti.

Hän muistutti, että Portugalin tukemisesta euroalueen vakausrahaston kautta tarvitaan yksimielinen päätös, jota ei synny ilman Suomea.

Vaihtoehtoisen toimintamallin rakentamiseen ei ole aikaa, koska ilman euromaiden lainatakuita Portugali uhkaa ajautua maksukyvyttömäksi jo kesäkuussa, kun siltä erääntyy isoja lainoja.

Rehn ei halunnut maalata piruja seinälle eikä pelotella suomalaisia Portugalin vararikon seurauksilla, mutta arvioi että mittaluokka voisi rinnastua Lehman-esimerkkiin.

Suomella pitää olla kanta Portugalin tukipakettiin toukokuun 16. päivään mennessä. Uuden eduskunnan pitää päättää siitä viimeistään 25. toukokuuta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.