Mainos

Rehn toivoo yhä energia- tai ulkosuhdesalkkua

Suomen aiempi ja myös tuleva komissaari Olli Rehn (kesk.) on edelleen kiinnostunut uudessa komissiossa energiaan tai ulkopolitiikkaan liittyvistä salkuista.

Rehn sanoi EU-seminaarin yhteydessä Kirkkonummella, että näiden aihepiirien parissa on puolen tusinaa komissaarisalkkua.

Rehn sanoo olettavansa, että Suomella on uudessa Jose Manuel Barroson komissiossa mahdollisuudet suhteellisen painavaan salkkuun.

-Energiakomissaarin salkusta on kiinnostunut hyvin moni muukin, se on seuraavan komission yksi painopisteistä ja niin pitääkin olla, hän sanoo.

Olli Rehnin nimi on ollut esillä myös Suomen sisäpolitiikassa, kun häntä on soviteltu uudeksi pääministeriksi siinä tapauksessa, että Matti Vanhanen (kesk.) joutuisi eroamaan vaalirahasotkun takia. Rehn kieltää tällaiset spekulaatiot ehdottomasti ja sanoo olevansa hyvin motivoitunut eurooppalaisiin tehtäviin.

- Tämä ei ole ollut keskusteluiden alainen asia. Nyt keskitytään siihen, että voisin saada mahdollisemman vaikutusvaltaisen salkun. Silloin ei kannata vilkuilla muualle. Pääministeri Vanhanen ja hallitus ovat saaneet tänään hallitukselta luottamuslauseen, joten kysymys (pääministeriksi hyppäämisestä) ei ole millään tavalla perusteltu.

Komission kokoaminen alkaa Irlannin äänestettyä

Nykyisin laajentumiskomissaarin tehtäviä hoitavaa Rehniä on pidetty vahvana ehdokkaana myös EU:n uudeksi ulkoministeriksi eli unionin uudeksi korkeaksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan edustajaksi.

Viran perustaminen on vielä kiinni siitä, tuleeko uusi Lissabonin sopimus voimaan. Sopimuksesta äänestetään huomenna Irlannissa.

Komission kokoaminen pääsee kunnolla vauhtiin heti Irlannin kansanäänestyksen jälkeen. Suomen hallitus nimesi tänään Rehnin virallisesti omaksi ehdokkaakseen Barroson uuteen komissioon, ja useiden muiden EU-maiden odotetaan nyt pian nimeävän omat ehdokkaansa.

Barroson odotetaan esittelevän komissionsa kokoonpanon lokakuun viimeisellä viikolla kokoontuvalle EU-huippukokoukselle. Sen jälkeen kokoonpano on vielä hyväksyttävä EU-parlamentissa, joten uusi komissio voi aloittaa työnsä ehkä vuodenvaihteessa.

Rehn aloitti komissiossa kesällä 2004, kun edellinen suomalaiskomissaari Erkki Liikanen siirtyi Suomen Pankkiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.