Rehn patisti Turkkia uudistuksiin ja Kypros-ratkaisuun

EU:n komissio julkistaa Turkin vuosittaisen edistymisraportin 8. marraskuuta. Raporttia pidetään erittäin tärkeänä.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoi tänään, että kriisi on vielä vältettävissä EU:n ja Turkin jäsenyysneuvotteluissa, jos poliittista tahtoa löytyy. Rehn kehotti Turkkia jouduttamaan demokraattisia uudistuksia ja ratkaisemaan Kyprokseen liittyvän kiistan.

- Turkin ystävänä haluan olla niin avoin kuin ystävien aina pitäisi olla. Uudistusten tahti on hidastunut 12 viime kuukauden aikana, Rehn sanoi kolmipäiväisen Turkin-vierailunsa aluksi. Tänään tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun EU:n ja Turkin jäsenyysneuvottelut alkoivat.

EU vaatii Turkkia avaamaan satamansa kyproslaisille aluksille unionin kanssa solmitun tullisopimuksen nojalla. Turkki sanoo tekevänsä näin vasta sitten kun EU lopettaa Kyproksen turkkilaispuolen taloudellisen eristyksen.

Kypros-neuvotteluissa ei vielä ratkaisua

Rehn korosti tänään, että kouriintuntuvaa edistystä on saatava aikaan ennen raportin määräaikaa. Hän toivoi, että Kyprosta koskeva umpikuja saadaan ratkaistua puheenjohtajamaa Suomen hahmotteleman mallin pohjalta. Yksikään osapuoli ei hänen mukaansa ole vielä torjunut tätä esitystä.

Rehn ei halunnut kertoa yksityiskohtia ratkaisusta, koska asia hänen mukaansa on vielä kesken.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoi viime kuussa Reutersille, että Suomi on aloittanut uudet ponnistelut Kyproksen pohjoisosan taloudellisen eristämisen helpottamiseksi. Pyrkimyksenä olisi avata suora kaupankäynti EU:n ja Kyproksen turkkilaisosan välillä ja saada siten Turkki avaamaan satamansa ja lentokenttänsä Kyproksesta tulevalle liikenteelle.

Rikoslain uudistus kangertelee

Rehn arvosteli tänään lisäksi Turkin rikoslain muuttamisen vastustajia. Turkin oikeusministeri Cemil Cicek ja kansallismieliset oppositiopuolueet eivät halua muutoksia lakiin, jolla on viety kymmeniä kirjailijoita ja toimittajia oikeuteen turkkilaisen identiteetin loukkaamisesta.

Rehnin mukaan laista uhkaa tulla kompastuskivi jäsenyysneuvotteluissa. Turkin mukaan lisäaikaa tarvitaan sen pohtimiseksi, onko lain muuttaminen tarpeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat