Mainos

Rehn on huolissaan Bosnian vaaleista

YK:n ihmisoikeustarkkailija Elisabeth Rehn kertoi tänään Sarajevossa olevansa huolissaan siitä, onnistutaanko syyskuussa pidettävät Bosnian vaalit järjestämään vapaasti ja oikeudenmukaisesti kuten on tarkoitus. Koko Bosnian kattavat vaalit on määrä järjestää 14. syyskuuta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin valvonnassa.

Rehn kertoi saamistaan tiedoista, joiden mukaan äänestäjäksi ilmoittautuminen ei ole sujunut kaikilla alueilla rehdisti, vaan kansalaisten päätöksentekoa on häiritty ja uhkailtu. Etyjin Bosniaan nimeämä ylin vaalitarkkailija Ed van Thinj sanoi eilen, että niin muslimien, serbien kuin kroaattienkin kansallismieliset puolueet ovat pyrkineet vaikuttamaan äänestäjien rekisteröitymiseen. Puolueet ovat painostaneet pakolaisia ja kotiseuduiltaan siirrettyjä ihmisiä äänestämään "strategisesti tärkeissä kunnissa".

van Thinjin mukaan äänestäjien painostaminen tähtää siihen, että vallitsevasta etnisestä aluejaosta tulee pysyvä. Rehn vetosi Etyjin edustajiin, jotta nämä ottaisivat todesta väitteet äänestäjien uhkailusta. Rehn ehdotti, että ne äänestäjät, joita on painostettu rekisteröitymään tietyllä alueella, voisivat vaihtaa äänestyspaikkaansa ennen ensi kuun vaaleja.

Etyjin Bosnian lähettiläs Robert Frowick on sanonut aiemmin, ettei hän usko syyskuussa järjestettävien vaalien toteutuvan länsimaiden mittapuiden mukaisesti, koska liikkumisen, ja kokoontumisen ja lehdistön vapautta on rajoitettu. Frowickin mukaan pakolaisia ja asuinsijoiltaan siirrettyjä ihmisiä on suorastaan kielletty palaamasta entisille kotiseuduilleen.

Epäilyistään huolimatta Frowick on vaatinut vaalien järjestämistä ja Rehn yhtyi tähän kantaan.
-Jalan saaminen ovenrakoon on parempi kuin ei mitään, sanoi Rehn ja ilmaisi samalla toivovansa, että vaalit joskus tulevaisuudessa sujuisivat paremmin.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.