Mainos

Rehn: Kreikan eurojäsenyys oli iso virhe

Mitä euroalueen velkakriisin hoidossa olisi pitänyt tehdä toisin? Tätä kysymystä myös talous- ja valuutta-asioista EU:n komissiossa yli kaksi vuotta vastannut Olli Rehn(kesk.) on joutunut toistelemaan.

Hän sanoo säästävänsä herkullisimmat jälkiviisaudet muistelmiinsa, mutta korostaa, että kriisin ratkaiseminen on ollut paljolti valuvikojen ja euroa luotaessa tehtyjen virheiden korjaamista.

– En mainitse nimiä enkä arvostele ketään, mutta se, että Kreikka vuonna 2001 pääsi liittymään euroalueeseen, oli näin jälkikäteen katsoen ja ehkä jo silloinkin katsoen iso virhe, Rehn sanoo.

Toinen, ehkä vielä dramaattisempi virhe tehtiin euroaluetta synnytettäessä.

– Silloin kuviteltiin, että vakaussopimus riittää pitämään jäsenvaltioiden julkiset taloudet kaidalla tiellä. Näin ei käynyt, mikä nähtiin ehkä pahiten Kreikan tapauksessa. Lisäksi euroalueella ei ollut mitään välinettä sellaisen kriisin hallitsemiseen, johon loppuvuodesta 2009 ja alkuvuodesta 2010 ajauduttiin, komission varapuheenjohtaja erittelee.

Jäitä hattuun laajentumisessa

Rehn muistuttaa esittäneensä jo keväällä 2010, että euroalueelle pitää luoda vahva vakausrahasto, jonka avulla markkinoiden hyökkäykset ylivelkaantuneita maita vastaan voidaan torjua.

– Se olisi säästänyt Eurooppaa monelta riesalta ja kielteisiltä vaikutuksilta.

Entinen laajentumiskomisaari sanoo oppineensa velkakriisistä ainakin sen, että euroalueen laajentamisessa kannattaa edetä varovasti. Potentiaalisia uusia euromaita ovat hänen mukaansa ennen muuta Latvia, Liettua ja Puola.

– Euroalueen oma toimintakyky pitää olla paljon parempi, kun sitä lähdetään merkittävästi laajentamaan.

Haastattelu tehtiin maaliskuun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.