Mainos

Rehn: Kosovossa on voimatoimien aika

Kosovossa alkaa olla voimatoimien aika, totesi YK:n alipääsihteeri ja Bosnian-erityislähettiläs Elisabeth Rehn tänään Helsingissä. -Milosevicin on tajuttava, että hänen aikansa on lopussa. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa toiseen Bosniaan, totesi Rehn.

Voimatoimiin olisi Rehnin mukaan kuitenkin ryhdyttävä ainoastaan YK:n turvallisuusneuvoston siunauksella. Jos aseelliseen väliintuloon päädytään, Naton joukot sopivat Rehnin mukaan tehtävään parhaiten.

Kosovo ei ole sisäinen asia

Kosovon tilanteen on pakko ratketa pian: ihmisoikeuksien kannalta on Rehnin mukaan odotettu jo aivan liian kauan. Kosovon tilanne ei missään nimessä ole Jugoslavian sisäinen, kuten esimerkiksi Venäjä on todennut.
-Ihmisoikeudet eivät koskaan ole maan sisäinen asia, totesi Rehn. Hän kertoi mm. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin välittämistä tiedoista, joiden mukaan albaanimiehiä olisi Kosovossa koottu keskitysleireihin.
-Jos tämä on totta, kansainvälisen yhteisön aika on todella vähissä, sanoi Rehn.

Aseellisessa väliintulossa olisi kyettävä puolueettomuuteen ja muistettava myös Kosovon albaanien serbejä kohtaan harjoittama väkivalta, muistutti Rehn, joka toivoi, että mahdolliseen kansainväliseen operaatioon osallistuisi myös Venäjä. Kosovossa on myös alkuperäinen serbivähemmistö, jonka puolella ei näy olevan kukaan, muistutti Rehn.

Rehn ei usko, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic pitää lupauksensa, jonka mukaan hän ryhtyy neuvotteluihin Kosovon albaanien kanssa. Milosevic on aiemminkin pyörtänyt lupauksensa, totesi Rehn.
-Tärkeintä olisi, että serbijoukot saataisiin Kosovosta. Tähän Milosevic ei kuitenkaan aio taipua, Rehn summasi. Rehn kuitenkin uskoo, että Milosevicin valtakausi on päättymässä ja Kosovo on yksi hänen viimeisiä taistojaan.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.