Mainos

Rehn: Kansallisiin tilastotietoihin voi puuttua epäilyttävissä tapauksissa

- Kreikan tilastotoimi ei ollut riittävän itsenäinen vastustaakseen poliittisia paineita vaan osallistui Kreikan talouden ongelmien piilotteluun vaalien alla, kertoo EU:n talouskomissaari Olli Rehn.

Kreikan tilastosotkut eivät tulleet komissiolle yllätyksenä:

- Kauan ennen nykyisen kriisin puhkeamista komissio varoitti julkisesti Kreikan julkisen talouden tilasta sekä Kreikan tilastotoimen ongelmista, Rehn sanoo.

EU-maiden tilastovastuuta kantavan Rehnin mukaan komissio oli kuitenkin hampaaton, koska valtuutusta tilastojen tarkempaan tarkastamiseen ei tuolloin ollut.Rehn vakuuttaa, että vastaisuudessa maiden tilastotietoihin voidaan puuttua, mikäli kansallisten tietojen luotettavuutta on syytä epäillä.

- Aikaisemmin komissiolla ei ollut valtuuksia tarkastaa Kreikan systemaattisiin väärennöksiin pohjautuneita tilastoja. Tarkistusoikeus on tulevaisuudessa kuitenkin Eurostatilla, Rehn sanoo Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehdelle antamassaan haastattelussa.

Tuleva muutos antaa Eurostatille mahdollisuuden tarkastella suoraan julkisia tilejä, jos kansallisten tietojen luotettavuudessa on puutteita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.