Mainos

Rehn: EU:n tuettava Ukrainaa

EU:n tulisi antaa selvä merkki Ukrainalle mahdollisuudesta liittyä yhteisöön, sanoo EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn. Helsingissä vieraillut Rehn perusteli näkemystään vakauden säilymisellä.

- Ukraina voi olla seuraava poliittisen painostuksen kohde Venäjälle, jonka oppi lähiulkomaista muistuttaa etupiiripolitiikkaa, Rehn sanoi suurlähettiläspäivillä.

Jos Ukraina jatkaa eurooppalaisia arvoja ajavia uudistuksia, on Rehnistä tärkeää antaa maalle poliittinen signaali lähentymisen mahdollisuudesta.

Neuvottelut uudesta EU-Ukraina-sopimuksesta alkoivat helmikuussa, ja ne on tarkoitus saada päätökseen ensi vuoden aikana.

Rehn sanoi EU:n kyenneen vakauttamaan rauhaa ja vahvistamaan demokratiaa Balkanilla. Venäjän kanssa EU on Rehnin mukaan ollut valmis pitkäjänteiseen kumppanuuteen.

- Mutta miten olla kumppani sellaisen Venäjän kanssa, joka on valmis käyttämään sotilaallista voimaa demokraattisiin naapureihinsa?

Suhdetta Venäjään Rehn luonnehti ulkopolitiikan armottomaksi testiksi, jonka tulos heijastuu EU:n toimintaan ja olemukseen vuosiksi, ehkä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Ukraina uhkasi korottaa tukikohdan vuokraa

Viktor Jushtshenko, Ukrainan presidentti

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko sanoi tänään, ettei Venäjän antamaa tunnustusta Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyydelle voi hyväksyä.

Hän arveli, että kansainvälisiin turvallisuussopimuksiin kuulumaton maa saattaisi tuntea seuraavana Venäjän sotilaallisen voiman. Jushtshenko tähdensi alueellisen koskemattomuuden tärkeyttä.

Jushtshenko sanoi maansa vuokranneen Sevastopolin tukikohdan Krimin niemimaalla alihintaan Venäjälle. Presidentin mukaan on aika harkita uusia vuokrausehtoja, koska markkinatilanne on muuttunut.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.