Mainos

Rehn: Elintarvikeviraston paikkaa ei vielä ratkaistu

Suomalaiset EU-edustajat rauhoittelevat huhuja unionin elintarvikeviraston paikasta. Komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkö Olli Rehn muistuttaa, että komissio ei ole vielä julkistanut omaa ehdotustaan viraston paikasta.

Prodi, Romano

Komission puheenjohtaja Romano Prodi sanoi eilen Ylen TV-uutisille, että viraston sijoittaminen Helsinkiin tulisi liian kalliiksi. Prodin mielestä Luxemburg olisi parempi kohde.

Rehn korostaa, että kyseessä on Prodin henkilökohtainen kannanotto, ei komission virallinen kanta. Hän muistuttaa, että kolmesta esillä olevasta virastosta päätetään yhtenä pakettina. Elintarvikeviraston lisäksi perustettavina ovat merenkulkuvirasto sekä ilmailuvirasto.

Portugali havittelee vahvasti merenkulkuvirastoa, mutta asiasta ei ole sovittu. Ilmailuvirasto lienee menossa Amsterdamiin. Luxemburg on esillä elintarvikeviraston sijoituspaikaksi, koska komissio haluaisi järkeistää pääosastojensa sijoittelua. Muutaman pääosaston muutama alaosasto on aikojen alusta sijoitettu Luxemburgiin, vaikka komissio muuten toimii Brysselissä. Tästä järjestelystä komissio haluaisi nyt luopua. Esillä on siksi järjestely, jossa Luxemburg saisi korvaukseksi "jonkun" viraston. Elintarvikevirastoa komissio ei siis ole muodollisesti ehdottanut sijoitettavaksi Luxemburgiin. Prodi kuitenkin kannatti tätä vaihtoehtoa.

Myös EU-suurlähettiläs Antti Satuli katsoi, että Suomen mahdollisuudet saada virasto ovat Prodin lausunnoista huolimatta ennallaan.

Asian päättämisellä alkaa olla kiire. Uuden viraston haluttaisiin aloittavan toimintansa jo vuoden 2002 alussa, mutta tämän onnistumisesta ei ole takeita. Suomi toivoo päätöksen elintarvikeviraston sijoittamisesta Helsinkiin syntyvän jo Tukholman huippukokouksessa maaliskuun lopulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.