Mainos

Reaganin 90-vuotispäivä hiljaisuudessa

Yhdysvaltojen 40. presidentti Reagan viettää tänään 90-vuotispäiväänsä kotonaan Kaliforniassa.

Ronald Reagan

Yhdysvaltojen 40. presidentti Ronald Reagan viettää tänään 90-vuotispäiväänsä kotonaan Kaliforniassa vain lähimpien omaistensa kanssa. Alzheimerin tautia sairastavan Reaganin henkiset voimat ovat heikentyneet selvästi viime vuosien aikana.

Reagan on myös toipumassa parin viikon takaisesta lonkkaleikkauksesta. Presidentti kaatui kotonaan ja mursi oikean lonkkansa. Lääkäreiden mukaan hän on kuitenkin hyvässä fyysisessä kunnossa ja on toipunut ihmeteltävän nopeasti.

Ronald Reagan jätti Valkoisen talon 12 vuotta sitten kahden menestyksekkään kauden jälkeen. Hän vetäytyi julkisuudesta tyystin noin seitsemän vuotta sitten. Syynä oli silloin juuri Alzheimerin tauti. Reaganin perinnön arvostus on kasvanut vuosien myötä.

Vastikään tehdyn, tosin suppean, mielipidemittauksen mukaan Reagan olisi Yhdysvaltain toiseksi merkittävin presidentti John F. Kennedyn jälkeen. Lukuisissa historiantutkijoiden äänestyksissäkin Reaganin kannatus noussut jatkuvasti. Nyt hän esiintyy sijoilla 8-11, ja varsin usein hänet on mainittu suurimpana viime vuosikymmenten presidenteistä.

Nykyisin Reaganin osuutta kylmän sodan lopettamisessa korostetaan, kun taas hänen kautensa mukanaan tuomaa huikeaa budjettivajetta vähätellään.

Republikaanien sankari

Reagan on yhä republikaanipuolueen sankari, joka sai kannatusta myös poliittisen kentän keskustasta puoluekannasta riippumatta. Puolue onkin haaveillut toisesta vastaavasta ehdokkaasta Reaganin lähdöstä saakka. Reaganin nauttimaa kunnioitusta osoittaa myös se, että Washingtonin kansallinen lentokenttä kantaa nykyään hänen nimeään, kuten myös pääkaupunkiin rakennettu valtava hallintorakennus.

Ensi kuussa Yhdysvaltain uusin lentotukialus kastetaan USS Ronald Reaganiksi. Nancy Reagan kastaa aluksen pariskunnan 49. hääpäivänä. Reaganin syntymäpäivänä julkistetaan myös uusi kirja. Siihen on kerätty satoja Reaganin aikoinaan käsin kirjoittamia mietelmiä ja esseitä. Monet niistä olivat hänen radiopuheidensa luonnoksia. Papereita löydettiin vastikään hänen henkilökohtaisten muistiinpanojensa joukosta.

Reagan ei kuitenkaan enää itse tiedä historiankirjoittajien ja -tutkijoiden kasvavasta kunnioituksesta hänen virkakauttaan kohtaan.

-Hänen maailmansa käy pienemmäksi päivä päivältä, sanoi Reaganin tytär Maureen jo viime vuonna.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.