Mainos

Raymonda Kansallisbaletissa

Suomen Kansallisbaletissa saa ensi-iltansa lauantaina venälaisen kultakauden klassikko, Raymonda.

Ensimmäistä kertaa Kansallisbaletti tuottaa balettiteoksen yhteistyönä, kumppaninaan American Ballet Theatre. Vaikka Raymondia on esitetty harvoin, on sitä verrattu sellaisiin balettihelmiin kuten Joutsenlampeen ja Pähkinänsärkijään.

Tarina baletissa on yksinkertaisen kaunis. Raymonda häilyy ritarin ja saraseeniruhtinaan välillä. Sadunomaisen teoksen luovat Aleksandr Glazunovin musiikki, loisteliaat puvut sekä 1800-luvun mestarin Marius Petipan koreografia. Petipan klassikkoja ovat mm. Joutsenlampi ja Prinsessa Ruusunen.

Balettinituntkija Ann-Marie Holmes selvitti näistä alkuperäisistä tanssikirjoituksista Raymondan koreografiaa.

- Hyvin vaikeaa...venäjää ja pieniä tikkumaisia merkkejä ja kaikenlaista. Minun piti oppia lukemaan sitä ja vaikka löysin tulkintaoppaan, minulta meni kaksi vuotta ennenkuin osasin lukea tuota tanssikirjoitusta.

Alkuperäisiä tanssikohtauksia on uusioversiossa säilytetty mahdollsimman paljon, vaikka balettia on tiivistetty ja tarinaa paranneltu.

Kansallisbaletille Raymonda on ensiavaus yhteistuotantoihin, Helsingissä valmistetut puvut ja lavasteet matkaavat vuoden kuluttua New Yorkiin, jossa uusintaensi-illan tekee American Ballet Theatre.

- Etsimme lisää yhteistuotantoja sekä baletissa että oopperassa Ensiksikin kustannusten vuoksi, koska jos voimme jakaa kulut, voimme tarjota yleisölle enemmän ensi-iltoja ja uusia teoksia, sanoo baletinjohtaja Dinna Björn .

Ensimmäisessä osajaossa erittäin haastavan nimiroolin tanssii Minna Tervamäki, joka on lavalla lähes koko esityksen ajan.

- Tämä on sellainen maratonin oloinen. Vähillä väliajoilla vaihdetaan kruunua, tossuja ja pukuja. Sitten, kun ne pienet pätkät ovat vielä tanssittavaa, niin se on todella iso urakka.

Raymondaa on esitetty aiemmin Kansallisbaletissa vuonna -37 ja -70, uudesta versiosta nähdään kevätkaudella 13 esitystä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.