Mainos

Räyhägeenin vaikutuksia selvitetään jatkotutkimuksella

Joka viidennellä suomalaisella on väkivaltaiselle käytökselle altistava geenin osa, uutisoi tänään Savon Sanomat. Löytö ei ole kuitenkaan uusi, sillä kyseinen tutkimus julkaistiin jo vuonna 2010.

Tutkimus sai julkisuutta, koska tutkimuksen päätutkija, professori David Goldman USA:n kansallisesta alkoholisairauksien tutkimuslaitoksesta NIAAA:sta, oli kutsuttu Niuvanniemen sairaalan järjestämään oikeuspsykiatrian asiantuntijoiden kokoontumiseen, kertoo professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta.

– Goldman on systemaattisesti halunnut jatkaa tämän tutkimuksen eteenpäin viemistä. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan julkaistu muita löydöksiä kuin tämä kolmen vuoden takainen tutkimustulos.

Jatkotutkimuksia tarvitaan

Paunion mukaan Goldmanin tutkimus on hyvä ja se on tehty "kaikkien taiteen sääntöjen mukaan". Se vaatii kuitenkin jatkotutkimuksia.

– Näkisin, että tämän kolme vuotta sitten julkaistun tutkimustuloksen hyödyt ovat hyvin välilliset. Ne lisäävät yleistä ymmärrystä, mutta suoria käytännön vaikutuksia ei vielä ole nähtävissä.

– Ei voida esimerkiksi vetää johtopäätöstä, että kaikki tämän geenin kantajat olisivat aggressiivisia.

Parhaillaan ollaan käynnistämässä tutkimusta, jossa pyritään selvittämään, miten kyseinen geenimuoto vaikuttaa varhaisen temperamentin kehittymiseen, Paunio kertoo.

– On mielenkiintoista nähdä, ovatko ne lapset, joilla on tämä mutaatio perimässään, jollain tavalla impulsiivisempia.

Suomalaiset perimältään yksinkertaisia

Suomalaiset on perimältään monia muita yksinkertaisempi väestö, Paunio kertoo. Myös suomalaisten ympäristöolosuhteet ovat monien väestöjen olosuhteita yhteneväisemmät.

– Suomalaiset ovat myös hyvin tutkimusmyönteisiä ja meillä on hyvät rekisterijärjestelmät. Suomalainen geneettinen tutkimus on siksi varsin luotettavaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.