Mainos

RAY-veroa nostettiin 8,25 prosenttiin

Raha-automaattiyhdistyksen pelien tuotosta valtiolle maksettava vero nousee ensi vuonna 7 prosentista 8,25 prosenttiin. Eduskunta löi lukkoon kiistellyn veronkorotuksen ylimääräisessä istunnossaan tänään. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien sopima uusi verotaso hyväksyttiin lopulta selvin numeroin 115-69.

Opposition rinnalla veronkorotusta vastustivat hallituspuolueiden riveistä SDP:n Virpa Puisto ja Erkki Kanerva sekä vasemmistoliiton Marjatta Stenius-Kaukonen. Hallitus oli alun perin esittänyt veron korottamista 9,5 prosenttiin, mutta näin suuri korotus herätti myös hallitusrintaman vasemmalla laidalla kovan vastarinnan, mikä lopulta johti kaavaillun korotuksen puolittamiseen.

Hallituspuolueiden rivien repeäminen äänestyksessä jäi lopulta odotettua vähäisemmäksi. Vastustajien huolena oli, että Raha-automaattiyhdistykselle jää veronkorotuksen jälkeen vähemmän jaettavaa niille sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä toimiville järjestöille, jotka ovat riippuvaisia peliautomaattien tuotoista.
Tukea jaetaan vuosittain yli tuhannelle järjestölle, jotka tuottavat noin viidenneksen maamme sosiaalipalveluista.

Hallitusrintaman puolella veronkorotuksen näkyvin arvostelija oli koko syksyn ajan ollut SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Virpa Puisto. Itsenäisyyspäivän alla hän vielä uhosi tekevänsä presidentinlinnan vastaanotollakin kaikkensa, jotta saisi mahdollisimman monta äänestämään puolitettuakin veronkorotusta vastaan.

Hallitus oli perustellut 9,5 prosentin veroa sillä, että samansuuruista veroa peritään myös Veikkauksen tuotosta. Eduskunnan saaman selvityksen mukaan tällainen korotus olisi nostanut Raha-automaattiyhdistyksen ja Ahvenanmaan vastaavan yhdistyksen PAF:n valtiolle maksamia veroja 14-16 miljoonaa euroa vuodessa.

Eduskunnassa vastarintaa oli omiaan nostattamaan myös se, että samaa veroa on nostettu lyhyen ajan kuluessa jo kahdesti. Keskustaoppositio äänestytti myös siitä, että Finntoton ravipelejä verotetaan kovemmin kuin Veikkauksen vastaavia.

Ehdotus kaatui äänestyksessä luvuin 118-65. Hallitus perusteli erilaista verokohtelua sillä, että Finntoton tuotosta pääosa käytetään tarkoituksiin, jotka edistävät yhtiön omaa rahapelitoimintaa, kun Veikkauksen tuotto luovutetaan valtiolle jaettavaksi edelleen.

RKP protestoi bensaveron korotusta

Eduskunta hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä myös polttoaineiden ja sähkön valmisteveron korottamisen 5,2 prosentilla. Äänestyksissä kaatuivat keskustan vastaesitys liikennepolttoaineiden veronkorotuksen poistamisesta sekä vihreiden esitys kivihiilen verotuksesta myös sähköntuotannossa.

RKP:n eduskuntaryhmä oli hallituspuolueiden neuvotteluissa tuloksetta yrittänyt vastustaa liikennepolttoaineiden verotuksen kiristämistä. Pettymys lopputulokseen purkautui tämän päivän äänestyksessä, kun seitsemän ryhmän edustajaa eli yli puolet kaikista äänesti tyhjää sen sijaan, että olisivat tukeneet hallituksen korotusesitystä.

Eduskunta joutui kokoontumaan poikkeuksellisesti tänään, jotta valtion ensi vuoden talousarvio ehdittäisiin käsitellä ja hyväksyä kaavaillussa aikataulussa. Istuntoon olivat jääneet vain äänestykset arpajais- ja energiaverolakien sisällöstä, mikä asia hoidettiin valmiiksi varttitunnissa.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.