Mainos

RAY-tuki turvaa Medi-Helin toiminnan jatkumisen

Medi-Heli -lääkärikopteritoiminta jatkuu tänäkin vuonna Raha-automaattiyhdistyksen varojen turvin.

Medi-Heli työssään

RAY myönsi lääkärikopteritoiminnalle Uudellamaalla kaksi miljoonaa markkaa tukea. Toimintaa voidaan jatkaa siihen saakka, kunnes yhdistyksen varainhankinta saadaan uudelle pohjalle. Kopteritoiminta uhkasi loppua kokonaan, sillä koptereille rahaa keränneen telemarkkinointiyhtiön toimitusjohtaja vangittiin viime viikolla törkeästä huumerikoksesta epäiltynä, jonka jälkeen Pro Medi-Heli ry irtisanoi rahankeräyssopimuksen keräysyhtiön kanssa.

Kaikkiaan lääkintä- ja pelastushelikopteritoimintaa tuetaan 15 miljoonalla markalla. Turun Medi-Heli saa kolme miljoonaa markkaa ja Oulun sekä Itä-Suomen pelastuskopterit viisi miljoonaa markkaa kumpikin.

RAY-rahaa tarvitaan koptereille edelleen, koska toiminnan laajentaminen ja rahoitus valtion ja kuntien varoin ei ole edennyt suunnitelmien mukaisesti. Uusia lääkintä- ja pelastushelikopterihankkeita ei kuitenkaan nyt avustettu. Rahaa haettiin myös Lapin Aslak-pelastushelikopterille sekä Lappeenrannan kopterihankkeelle.

Kaikkiaan Raha-automaattiyhdistyksen tuotosta jaettiin keskiviikkona yli 1,5 miljardia markkaa 1074:lle sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tarjoavalle järjestölle. Jakamatta jätettiin viime vuoden tuotosta noin 220 miljoonaa markkaa. Rahanjaossa on tänä vuonna otettu aiempaa tiukemmin huomioon avustuksen vaikutus palvelujen tuottajien kilpailutilanteeseen. Rahanjakoa valmisteltaessa on jopa paikkakunnittain selvitetty palvelujen yksityinen ja julkinen tarjonta, jotta tuki ei vääristäisi kilpailua.

Myös hakijoiden oma varallisuus ja muu julkinen tuki on vaikuttanut rahanjakoon aiempaa enemmän. Eräät varakkaat järjestöt saavatkin nyt aiempaa vähemmän tukea. Leikkausten mahdolliset kielteiset vaikutukset on kuitenkin selvitettävä ennen syksyä.

Avustussummasta kansalaisjärjestötoimintaan myönnettiin yhteensä 462,4 miljoonaa markkaa eli lähes 10 prosenttia viimevuotista enemmän. Palvelu- ja muuhun tuettuun asumiseen rahaa jaettiin 348 miljoonaa eli viisi prosenttia viimevuotista enemmän. Kotona selviytymistä ja omaisten jaksamista tukeviin palveluihin myönnettiin 123,8 miljoonaa markkaa eli noin seitsemän prosenttia viimevuotista enemmän.

Kriisipalveluihin, joihin pelastushelikopteritoimintakin kuuluu, myönnettiin kaikkiaan 93 miljoonaa markkaa. Kuntoutus- kurssi- ja lomatoimintaan jaettiin 379,2 miljoonaa ja päiväkeskus- ja työtoimintaan 106,6 miljoonaa markkaa. Avustuksia haki kaikkiaan 1718 järjestöä ja haettu kokonaissumma oli 4,3 miljardia markkaa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.