RAY:n pelimonopoli ei kelpaa Euroopalle

Euroopan Yhteisöjen tuomioistuimen julkisasiamies antanut Luxenbourgissa lausunnon, joka toteutuessaan merkitsee Raha-automaattiyhdistyksen pelimonopolin purkautumista Suomessa ja vastaavien monopolien purkamista koko Euroopassa.

Raha-automaattiyhdistyksen monopoli peliautomaattien pitämisessä on EU:n periaatteiden vastainen, katsoo EY-tuomioistuimen julkisasiamies. Julkisasiamies Antonio Mario La Pergola katsoo, että nykyisin voimassa oleva valtion monopoli pitäisi korvata valtion valvomalla lupajärjestelmällä. La Pergolan lausunto on ratkaisuehdotus tapauksessa, jossa Vaasan hovioikeus pyysi ennakkoratkaisua.

EY-tuomioistuimen lopullinen ratkaisu tulee myöhemmin. Tuomioistuin noudattaa julkisasiamiehen ratkaisuehdotusta usein, mutta ei aina. Kyseessä on tapaus, jossa yrittäjä Markku Läärä oli tuomittu sakkorangaistukseen Suomen arpajaislain rikkomisesta. Läärä oli tuonut Suomeen rahapalkintoja jakavia pelilaitteita, jotka omisti brittiläisyritys Cotswold Microsystems.

Läärä valitti tuomiosta ja koneiden takavarikosta, ja katsoi suomalaisten rajoitusten rikkovan EU:n periaatteita tavaroiden ja palveluiden vapaasta liikkuvuudesta. Läärän mukaan RAY:n yksinoikeus on kohtuuttoman järeä toimenpide suomalaisten pelihimon ja veronkierron hillitsemiseksi.

Hyväntekeväisyys ei riitä perusteeksi

Suomi perusteli käsittelyssä rajoituksia sillä, että näin estetään ihmisten pelihalua hyväksi käyttävä liiketoiminta, ja sillä, että tuotto käytetään sosiaalisen ja yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseen.

Julkisasiamiehen mielestä yleishyödyllisten tavoitteiden rahoittaminen ei ole EY-oikeuskäytännön mukainen pakottava syy, vaan pelkästään taloudellinen päämäärä. Hän huomautti, että laissa ei ole säännelty RAY:n käytännön toimintatapoja, peliautomaattien enimmäismäärää tai pelien markkinointia. Tämä on La Pergolan mielestä ristiriidassa sen tavoitteen kanssa, että ihmisten pelihaluista eivät saisi yksityiset toimijat hyötyä.

La Pergolan mielestä RAY:n monopoli syrjii myös muunmaalaisia peliautomaattien valmistajia, koska RAY on ainoa mahdollinen laitteiden ostaja Suomessa. RAY valmistaa ja myy automaatteja itse. Täydellistä vapautta La Pergola ei silti puolla. Pelitoimintaa on valvottava, ettei sitä harjoiteta rikollisessa tarkoituksessa, hän katsoi.

Suomen valtio osallistui myös tapauksen käsittelyyn, ja puolusti nykyistä järjestelmäänsä. Käsittelyssä esiintyivät myös Belgia, Saksa, Espanja, Hollanti, Itävalta, Portugali, Ruotsi ja Britannia. Kaikki olivat Suomen linjoilla.

Suomi sai aikanaan tukea myös EU:n komission kilpailuosastolta, joka ei pitänyt Suomen sääntöjä yhteisön periaatteiden vastaisina. Komission mielestä jokainen jäsenmaa voi itse määritellä rahapelien säännöt.

RAY: Monet tarvitsijat jäävät ilman tukea

RAY:n toimitusjohtaja Markku Ruohonen varoitti, että RAY:n yksinoikeuden myötä häviäisi myös merkittävä tukija sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä. Tänä vuonna RAY jakaa avustuksia 1 912 miljoonaa markkaa. Tätä määrää ei ole mahdollista kerätä lupajärjestelmässä, jossa varoja hyväntekeväisyyteen kerätään verottamalla peliyrityksiä.

-Verotuksella ei ole missään Euroopassa ole saatu yhteiskunnan hyväksi noin 70 prosenttia raha-automaattitoiminnan liikevaihdosta, kuten RAY:n toimintamallissa, Ruohonen huomautti. Hänen mukaansa pelitoiminnan osittainen purkaminen ja yksityistäminen olisi kansantaloudellista tuhlausta, sillä investoinnit ja huolto tulisivat hajautettuina selvästi nykyistä kalliimmiksi.

Samalla Ruohonen totesi, että RAY on valmis sopeutumaan, mikäli EY:n tuomioistuimen lopullinen ratkaisu noudattaa julkisasiamiehen ehdotusta. -Olemme kilpailukykyisiä mihin tahansa eurooppalaiseen operoijaan verrattuna, Ruohonen vakuutti.
(MTV3-STT)


Lue myös:

    Uusimmat