Mainos

Ray Charles on kuollut

Soulin legenda Ray Charles on menehtynyt maksasairauden seurauksena.

Legendaarinen muusikko ja laulaja Ray Charles on kuollut. Hän kuoli kotonaan Beverly Hillsissä 73-vuotiaana. Ray Charlesin lähipiirin mukaan muusikkolegenda menehtyi maksasairaudesta aiheutuneisiin komplikaatioihin.

Ray Charlesin edustajan mukaan grammy-voittaja kuoli myöhään illalla lähipiirinsä ja omaistensa ympäröimänä.

Maailmankuulun pianistin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat mm. Georgia on My Mind ja Hit the Road Jack. Seitsemänvuotiaana sokeutuneen soulin pioneerin palkintokaapissa on 12 Grammy-pystiä. Rock And Roll Of Fameen hänet nimitettiin ensimmäisten joukossa.

Sokea lapsesta asti

Ray Charles Robinson syntyi Albanyssa Georgian osavaltiossa syyskuun 23. päivänä 1930 ja kasvoi Greenville-nimisessä kylässä Floridassa. Hänen isänsä ei viihtynyt perheensä luona, joten Rayn kasvattivat hänen Aretha-äitinsä ja Mary Jane -äitipuolensa. Kun Ray oli viisivuotias, hänen pikkuveljensä hukkui pesusaaviin huolimatta Rayn auttamisyrityksistä. Näihin aikoihin Rayn näkö alkoi heiketä, ja seitsemän vuoden ikään mennessä hän oli täysin sokea. Syystä ei ole varmuutta, mutta Ray itse epäilee viherkaihia.

Seitsemänvuotiaana Ray lähetettiin osavaltion ylläpitämään St. Augustine's School for the Deaf and Blind -oppilaitokseen Orlandoon. Ray oppi hallitsemaan sokeainkirjoituksen, opiskeli klassista pianonsoittoa ja klarinettia ja oppi lukemaan ja kirjoittamaan musiikkia.

Ray Charlesin esikuvia olivat mm. Charles Brown ja sofistikoituneempi jazz-suuruus Nat King Cole. Kuvioissa oli valitettavasti myös heroiini, 17 vuoden ajan.

Ray Charlesilla on ollut Billboard-listahittejä peräti kuudella eri vuosikymmenellä ja viidessä eri musiikkikategoriassa, ja hän on saavuttanut lukemattomia kultalevyjä, palkintoja ja kunniamainintoja. Hänet on valittu kaikkiaan yhdeksään Hall of Fameen (mm. rock & rollin, rhythm & bluesin ja jazzin), Ranskan valtio on lahjoittanut hänelle kunniamitalin ja vuonna 1979 Georgian osavaltio vaihtoi osavaltion viralliseksi lauluksi Ray Charlesin kappaleen Georgia On My Mind.

Charles on tehnyt uransa aikana pitkälti toistasataa kansainvälistä esiintymismatkaa. Hän konsertoi Espoon Areenalla 22.4.1999, ja myöhemmin kesällä mies nähtiin myös Pori Jazzissa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 11.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.