Mainos

Ravustuskausi alkamassa – vain harva tietää uudesta kalastuslain vaatimuksesta

1:59

Ravustuskauden alla moni ravustaja on epätietoinen miten uusi kalastuslaki säätelee rapujen myyntiä. Lain mukaan välittäjille, kaupalle tai ravintoloille rapuja pyytävien on rekisteröidyttävä kaupallisiksi kalastajiksi. Välittäjien mukaan asiasta on tiedotettu erittäin huonosti.

Tantun perheessä ravustetaan kolmessa polvessa. Merrat on kunnostettu pyyntiä varten ja 16-vuotias Aleksi Uusitalo on rekisteröitynyt ely-keskukseen kaupalliseksi kalastajaksi. Kehotus tuli välittäjältä.

– En olisi osannut yksinäni tehdä näitä kaikkia juttuja, en oo edes kuullut tästä mistään, Aleksi kertoo.

Kalastuslain vaatimukset yllättävät tänä kesänä ravustajien lisäksi myös kaupan. Perinteinen myyntitapa vaatii rekisteröitymisen. Omaan käyttöön ja pikkuisen naapurillekin rapuja saa toki pyytää.

– Ravustaja voi myydä satunnaisesti pieniä eriä suoraan loppukuluttajalle. Välittäjät, kauppa, ravintolat ei voi ostaa suoraan ravustajalta, jos ei ole rekisteröitynyt kaupallinen kalastaja, rapumestari Raimo Tervonen toteaa.

Tanttujen perheessä on kasvamassa monta nuorta ravustajaa, mutta uusi byrokratia turhauttaa.

– Katotaan nyt ainakin tämä vuosi, mutta en tiedä ensi vuotta sitten, että jätetäänkö sitten kokonaan tämä ravustus, Miia Tanttu toteaa

Välittäjä arvioi, että moni ravustaja lopettaa eikä jaksa maksaa muutaman kympin rekisteröitymistä.

Lisäansioita ravuilla ovat hankkineet opiskelijat, eläkeläiset ja monet muutkin. Rekisteröitymisellä on jo kova kiire, kausi alkaa 21. heinäkuuta.


Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.