Ravitsemusterapeutti: Vältä lihominen – pidä mielessä 80–20-suhdeluku

Kesällä ei kannata stressata muutamasta lisäkilosta, toteaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Suomalaiset ahmivat kesälomalla usein normaalia enemmän herkkuja. Grillissä paistuvat makkarat ja myös alkoholinkäyttö kasvaa. Terveystalon ravitsemusterapeutin Anette Palssan mukaan lomalaisille riittäisi selkeä nyrkkisääntö ohjeeksi ruoan ja juoman suhteen.

– Lomalla tehdään eroa arkeen myös ruuan ja juoman avulla. Esimerkiksi alkoholin ja grillimakkaran kulutus kasvaa merkittävästi kesä-heinäkuussa. Kun hyvää ruokaa on runsaasti tarjolla, vain harvat pystyvät pitämään annoskoot kurissa ja tekemään aina viisaita valintoja. Runsaaseen syömiseen yhdistetty alkoholin piiloenergia näkyy väistämättä lihomisena, sanoo Terveystalon ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalo Kampista.

Suomalaisista jo yli puolet on ylipainoisia. Loman aikana karttuneesta muutamasta kilosta ei kuitenkaan kannata huolestua.

– Useimmille karttuu kesäloman aikana helposti muutama lisäkilo, mutta useimmiten ne tasoittuvat syksyn myötä ilman erillisiä toimia, kun elämää palaa arkirytmiin, Palssa toteaa.

80–20-suhdeluku hyvä nyrkkisääntö

– Laihduttaminen ei itsessään tuo mitään hyvää elämään. Jos on tarvetta painonhallintaan, se on syytä tehdä viisaasti eli muuttaa ruokavaliota rauhassa ja hitaasti, eikä laihdutella muutaman kuukauden sykäyksissä, Palssa kertoo.

Myös lomalla kannattaa pitää terveellisiä ja tipattomia päiviä välissä. Se on hyvinvoinnin kannalta tärkeää, mutta myös nautinnollisempaa. Jatkuvasta nautiskelusta tulee pöhöttynyt olo, eivätkä nautinnotkaan tarjoa samanlaista rentoutumista.

– Tasapainoisessa ruokavaliossa ei tarvitse luopua mistään, koska herkut ja erilaiset vaihtoehdot mahtuvat mukaan. Hyvä ohjesääntö on 80–20-suhdeluku. Kun noin 80 prosenttia valinnoista syömisen ja juomisen suhteen ovat terveellisiä, ruokavalio kestää sen, että noin 20 prosenttia vaihtaa vapaalle, Palssa sanoo.

– Joka kerta kun aurinko paistaa, niin ei tarvitse avata siideriä tai rynnätä terassille. Syömisessä ja ruokavaliossa on loppujen lopuksi kyse yksinkertaisista oivalluksista.

Aivot oppivat terveelliseen ruokaan

– Omat halumme ja mielitekomme ovat siitä mielenkiintoisia, että ne mukautuvat lähestulkoon mihin tahansa ruokavalioon ajan kanssa. Aivomme oppivat arvostamaan myös terveellistä ruokaa ja erilaisiin makumieltymyksiin voi oppia. Se mistä on tykännyt yksivuotiaana, ei välttämättä vastaa nykyisiä makutottumuksia, Palssa sanoo.

Palssa kannustaa nauttimaan kesästä ja hyödyntämään loma-aikaa esimerkiksi liikkumisen lisäämiseen.

– Loman aikana liikkumista on hyvä lisätä, kun vapaa-aikaa on enemmän ja etenkin jos syö reilummin. Kannattaa pyrkiä lisäämään hyötyliikuntaa ja leppoista liikuntaa, Palssa vinkkaa.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa toimii myös Keventäjien asiantuntijana.

Lähde: Terveystalo

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja