Mainos

Ravintoloitsija syytteeseen rasismista

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Martti Jaatinen on antanut syytemääräyksen julkisella paikalla tehdystä etniseen alkuperään kohdistuneesta solvauksesta.

Syytemääräys koskee helsinkiläistä ravintolaesimiestä, joka oli syksyllä 1996 työasioita koskeneen kiistan aikana nimitellyt ja panetellut työntekijää mm. tämän ihonvärin ja etniseen alkuperään viittaavilla loukkaavilla ilmauksilla.

Jaatisen mukaan miehen teko täyttää solvauksen tunnusmerkistön ja rangaistus julkisesti tehdystä solvauksesta tuomitaan normaalia ankaramman asteikon mukaan. Lisäksi teko oli luonteeltaan ilmeisen rasistinen.

Työntekijä oli kannellut syyttäjän viime keväänä tekemästä syyttämättäjättämispäätöksestä. Jaatinen määräsi nyt ravintolaesimiehen asetettavaksi syytteeseen solvauksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Loukkaavaa kielenkäyttöä

Tapaus sattui pienessä itähelsinkiläisessä ravintolassa. Jaatisen päätöksen mukaan esimiesasemassa olleen miehen ilmeisenä tarkoituksena oli loukata työntekijää tämän ulkomaalaisen alkuperän vuoksi.

-Esimiehen ja työntekijän välillä oli tullut riitaa työvuoroasioista. Kun esimies ei ollut tyytyväinen, hän otti ja kaatoi täyden tuhkakupin pöydälle asiakkaiden hämmästykseksi ja alkoi komennella asianomistajaa siivoamaan, kerrotaan valtakunnansyyttäjävirastosta.

Siinä yhteydessä esimies haukuskeli todistajien kertoman mukaan työntekijää aika reippaasti kieltä käyttäen. Asianomistaja oli siivonnut pöydän, mutta hänkin puolestaan vastannut tähän suunsoittoon.

Kun pöydän siivonnut mies haki itselleen oikeutta, teki syyttäjä tapauksesta syyttämättäjättämispäätöksen. Ravintolatyöntekijä kanteli kuitenkin päätöksestä valtakunnansyyttäjävirastoon, joka toimii koko syyttäjäorganisaation esimiesvirastona.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.