Ravintoloihin ei vielä tarkkoja nikotiinirajoja

Ravintoloiden savuttomuus toteutetaan Suomessakin ainakin toistaiseksi ilman tiukkoja nikotiinirajoja. Viranomaiset, ravintoloitsijat sekä alan työntekijät pääsivät tänään sopuun pitkään hiertäneessä kiistassa.

Työryhmä ehdottaa nikotiinirajaa ainoastaan vastedes rakennettavien ravintoloiden savuttomille tiloille. Näin elinkeinolle ei aiheudu merkittäviä lisäkustannuksia. Ehdotettu raja-arvo on 0,5 mikrogrammaa ilmakuutiossa. Savullisella puolella työskenteleville työntekijöille ehdotus tuo oikeuden erityisäitiysrahaan, mikäli työnantaja ei järjestä raskauden ajaksi työtä savuttomassa tilassa.

Syöpävaaralle altistuville työntekijöille kuuluvat myös määräaikaiset terveystarkastukset ja heidät merkitään ammattisyövälle altistuneiden rekisteriin.

Selvitystä jatketaan

Asiaa pohtinut työryhmä luopui työntekijäpuolen toivomista tiukoista raja-arvoista, koska niiden pohjaksi ei tässä vaiheessa löytynyt riittävästi tietoa riskeistä ja altistumistasoista. Kyseisiä raja-arvoja ei ole missään muuallakaan, joten mallia ei voitu ottaa myöskään ulkomailta, sanoo työryhmän puheenjohtaja, johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Selvitystyötä on kuitenkin tarkoitus jatkaa kemiallisten aineiden terveysvaaran arviointineuvostossa Katassa. Myös ministeriö jatkaa raja-arvojen vaikutusten selvittämistä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Vaikka tiukkoja nikotiiniraja-arvoja ei ainakaan tässä vaiheessa säädetäkään, on Suomi työntekijöiden suojelussa lain voimaan tullessa maailman kärjessä, arvioi Melkas.

Raja-arvo olisi oiva työkalu

Liittosihteeri Leena Rautavuori Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitosta pitää tärkeänä, että raja-arvoja pohditaan Katan selvityksen jälkeen uudelleen. Osa työntekijöistä joutuu edelleen työskentelemään savussa ja hänen mielestään on oleellinen kysymys, minkä verran savua saa olla.

Lakimies Timo Koskinen SAK:sta haikailee myös edelleen raja-arvon perään. Hän näkee raja-arvon hyväksi työkaluksi silloin, kun asiasta syntyy riitaa. Neuvotteleva virkamies Anna-Liisa Sundquist sosiaali- ja terveysministeriöstä katsoo, että ilman nikotiinipitoisuutta voidaan alentaa varsin tehokkaasti ilman raja-arvojakin esimerkiksi ilmastointia parantamalla. Työterveyslaitoksen opas suunnittelun pohjaksi jaetaan maan kaikkiin ravintolohin.

Erityisäitiysrahaa 5 miljoonaa markkaa

Savullisissa tiloissa työskentelevä voi jäädä erityisäitiysrahan turvin äitiyslomalle heti raskauden toteamisen jälkeen, ellei työnantaja pysty järjestämään työtä savuttomissa tiloissa.

Melkas uskoo, ettei erityisäitiysrahaan jouduta kovin usein turvautumaan, sillä työnantajien uskotaan löytävän työntekijöilleen muuta työtä raskauden ajaksi. Valtiolle tästä koituvat kustannukset on arvioitu vuositasolla noin viideksi miljoonaksi markaksi.

Savuttomuus etenee siirtymäajat pitkiä

Ravintoloiden savuttomia tiloja koskeva tupakkalain muutos tulee voimaan ensi vuoden maaliskuussa, jolloin yli sadan neliön suuruisista ravintoloista pitää löytyä 30 prosenttia savutonta tilaa. Seuraavan vuoden heinäkuussa laki koskee kaikkia yli 50 neliön suuruisia ravintoloita ja silloin savuttomia tiloja pitää olla vähintään puolet.

Asiamies Pekka Ropponen Suomen Hotelli- ja ravintolaliitosta laskee tarvittavien muutostöiden maksavan 200-1000 markkaa neliöltä. Koko elinkeinolle se merkitsee satojen miljoonien markkojen laskua.

Uudistus kohtelee eri tavoin eri tyyppisiä ravintoloita. Ruokaravintolat selviytyvät uudistuksesta helpoimmalla, lähiökuppiloilla ja kaljapubeilla on edessään melkoisia ongelmia, arvioi Ropponen. Valvonnassa vastaavat kuntien terveysviranomaiset, jotka selvittävät, että ilmastointi ja muut rakenteet vastaavat määräyksiä. Tupakansavun arviointiin riittää ehdotuksen mukaan aistinvarainen havainnointi.
(MTV3-STT)

Kirsi-Marja Peräkylän Seitsemän uutisten juttu tupakkakiistan sopuratkaisusta. Haastateltavina ravintola Zinnkellerin työntekijä Ulla Wiegant, SAK:n lakimies Timo Koskinen ja Suomen Hotelli- ja ravintolaliiton asiamies Pekka Ropponen. (1:43)

Lue myös:

    Uusimmat