Ravintoloiden tupakointikieltoa kannatetaan

Suomen ravintolat ja baarit muuttuvat savuttomiksi kesäkuun alusta. Tupakointikieltoa kannatetaan laajasti myös muissa EU:n maissa.

Suomalaisten selvä enemmistö tukee tupakoinnin kieltämistä ravintoloissa ja baareissa. Tiedot käyvät ilmi EU-komission tilaamasta eurobarometrikyselystä.

Lähes 80 prosenttia suomalaisista on täysin tai jossain määrin samaa mieltä siitä, että tupakointi ravintoloissa on kiellettävä. Kahviloissa ja baareissa kieltoa tukee 74 prosenttia ihmisistä.

Tänään julkistettuun kyselyyn vastasi reilut tuhat suomalaista, tosin kyselyn kenttätyö tehtiin jo viime vuoden lopulla.

Ravintoloista ja baareista tulee Suomessa savuttomia kesäkuun alussa. Ravintolat voivat tosin järjestää tupakoijille erillisen tilan, mutta sinne ei saa tarjoilla juomaa tai ruokaa.

Tupakointikieltojen kannatus on laajaa monissa muissakin EU-maissa. Selvimmin tiukkoja tupakointikieltoja kannatetaan maissa, joissa ne ovat jo käytössä.

Esimerkiksi Ruotsissa ravintoloiden tupakointikieltoa kannattaa yli 90 prosenttia ja baarienkin kieltoa selvästi yli 80 prosenttia vastaajista. Myös Irlannissa luvut olivat erittäin korkeat.

Komission mukaan tupakointi tappaa EU:ssa 650 000 ihmistä vuodessa. Lisäksi 80 000 ihmistä kuolee passiivisen tupakoinnin vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat