Mainos

Ravintoloiden tupakointikielto myötätuulessa

Lain tarkoituksena on suojata ravintoloiden henkilökuntaa tupakansavulta.

Hallituksen esitys tupakoinnin kieltämisestä ravintoloissa on saanut myönteisen vastaanoton eduskunnassa. Vain pari puhujaa pelkäsi, että vuoden 2007 kesäkuussa voimaan kaavailtu täyskielto tarjoilutiloissa koituu pienten ravintoloiden kohtaloksi.

Esitys lähti sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Ennakkoarvioiden mukaan enemmistö valiokunnan jäsenistä on sen hyväksymisen kannalla.

Lääkäri-kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara piti esitystä tervetulleena, koska tupakointi on suurin terveysriski. Hänen mielestään ravintoloitsijoille annettava kahden vuoden siirtymäaika tarpeellisten rakenteiden ja ilmanvaihdon järjestämiseksi voitaisiin jopa lyhentää puoleen.

Ravintoloiden tulee rakentaa erillinen tupakointitila, josta savu ei pääse kulkeutumaan anniskelutiloihin. Tupakointitilassa ei olisi tarjoilua, eikä sinne saisi muutenkaan viedä ruokaa tai juomaa. Koko ravintolastakin voi tehdä savuttoman, jolloin muutostöitä ei tarvita.

Lain tarkoituksena on suojata ravintoloiden henkilökuntaa tupakansavulta. Nykyisin voimassa oleva jako tupakoivien ja tupakoimattomien alueisiin ei ole perustelujen mukaan tarjonnut riittävää suojaa.

Keskustelussa kiiteltiin mm. Irlannin kokemuksia. Siellä on ennakkoon vahvasti vastustettu täyskielto ollut voimassa jo vuodesta 2004. Sekä asiakkaiden että ravintoloitsijoiden palaute on ollut myönteistä.

Paikalla tilanteeseen tutustunut Erkki Virtanen huomautti, että ruokailevien lapsiperheiden määrä on lisääntynyt savun häviämisen myötä.

Kotimaisen pubikansan terveisiä tuonut Mikko Alatalo arveli, että monen pienen paikan asiakkaat jäävät kotiin juomaan ja tupakoimaan. Hänen mielestään riittäisi, että nykyistä lakia tiukennettaisiin hiukan.

Lyly Rajala epäili, että terveysvaikutuksiltaan epäedullisen viinankin juonti kielletään jatkossa ravintoloissa. Ravintoloiden tulisi Rajalan mukaan voida itse valita, tupakoidaanko niiden tiloissa vai ei. Asiakkaat valikoituisivat tämän linjan mukaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.